magnolia.ro

De ce cad frunzele la bonsai. 5 sfaturi pentru o ingrijire corecta

24 Martie 2023
De ce cad frunzele la bonsai. 5 sfaturi pentru o ingrijire corecta

Bonsai este numele purtat de arta de a cultiva copaci în miniatură, provenită din tradiția japoneză. Astfel, cultivarea bonsaiului este un hobby ce scoate în evidență latura artistică a persoanelor. Copacii bonsai sunt populari pe tot globul, datorită aspectului unic, dar și pentru beneficiile minunate, precum purificarea aerului, reducerea stresului, îmbunătățirea stării, menținerea umidității. 

Pentru a te bucura de minunatul bonsai cât mai mult timp, chiar la tine acasă, este necesar să îl menții sănătos. În continuare, îți vom prezenta de ce este importantă sănătatea frunzelor la bonsai, de ce cad frunzele la bonsai, dar și un ghid de îngrijire pentru acesta. 

De ce e importantă sănătatea frunzelor la bonsai

La fel ca la majoritatea plantelor, frunzele sunt o parte esențială pentru sănătatea bonsaiului, având un rol important în creșterea și dezvoltarea micului copac. Astfel, frunzele sunt responsabile de procesul de fotosinteză, care îi permite să prospere. De asemenea, frunzele conțin clorofilă, care ajută bonsaiul să absoarbă lumină și să producă energie. Deci, un bonsai lipsit de frunze nu ar supraviețui. Mai mult decât acest aspect, frunzele bonsaiului reglează aportul de apă și absorb umezeala din aer, menținând un nivel optim de umiditate. 

Un alt motiv pentru care frunzele bonsaiului sunt importante este cel estetic. Astfel, frunzele mici pot fi tăiate și modelate pentru a crea forma dorită. Fiind multe persoane pasionate de această artă, culoarea și dimensiunea frunzelor influențează mult aspectul final al copacului. 

 

De ce cad frunzele la bonsai. 5 cauze posibile și soluțiile pentru acestea

Bonsaii își pierd frunzele dintr-o varietate de motive și este important să cunoști cauzele care duc la acest proces. Iată de ce cad frunzele la bonsai, 5 cauze posibile și soluțiile pentru acestea!

Ai udat excesiv bonsaiul

Unul dintre cele mai comune motive pentru pierderea frunzelor la copacii bonsai este udarea excesivă. Când solul este prea umed, rădăcinile pot putrezi, ceea ce poate duce la pierderea frunzelor. Pentru a preveni udarea excesivă, asigurați-vă că solul este bine drenat și lăsați-l să se usuce ușor între udari.

Nu ai udat destul bonsaiul

Pe de altă parte, dacă arborele bonsai nu primește suficientă apă, acesta poate pierde frunze. Pentru a preveni acest proces, asigură-te că uzi bonsaiul în mod regulat, în cantități moderate.

Bonsaiul nu primește destulă lumină

Copacii bonsai au nevoie de lumină puternică și indirectă pentru a se dezvolta. Dacă micul copac nu primește suficientă lumină, acesta poate pierde frunze. Astfel, asigură-te că bonsaiul tău este într-un loc în care poate primi suficientă lumină.

Bonsaiul are parte de schimbări de temperatură

Puțini știu că bonsaii sunt sensibili la schimbările de temperatură, aceste modificări fiind un alt răspuns la întrebarea de ce cad frunzele la bonsai. Deci, este esențial să păstrezi arborele într-un loc cu temperatură constantă. 

Bonsaiul este infestat cu dăunători

Copacul bonsai poate fi infestat cu dăunători, ceea ce poate cauza căderea frunzelor. Pentru a preveni acest proces, inspectează constant bonsaiul pentru semne de dăunători și, eventual, îl poți trata cu ulei horticol primăvara. 

Ghid de îngrijire pentru un bonsai sănătos și frumos

A învăța cum să îngrijești corect bonsaiul este cheia succesului! Urmând un ghid de îngrijre, te poți bucura de micul copac din casa ta foarte mult timp. Deși mulți se tem de complexitatea acestui arbore, odată ce știi cum să ai grijă de el, creșterea lui devine un proces simplu și plăcut. 

Amplasarea bonsaiului

Pe măsură ce anotimpurile se schimbă, îți poți muta bonsaiul pentru a-i oferi cel mai bun mediu de creștere. Astfel, în timpul primăverii, verii și la începutul toamnei, micul copac se va bucura de aerul de afară, din curtea sau balconul tău, într-un loc în care primește soare direct doar dimineața. 

După ce vremea se răcește, amintește-ți să aduci bonsaiul înăuntru. Poți alege un pervaz orientat spre sud, care îi va asigura lumina necesară. 

Udarea bonsaiului

Udarea este un factor important în creșterea oricărei plante. Astfel, udă bonsaiul tău o dată pe săptămână sau de fiecare dată când observi că pământul se usucă. Ține cont de perioada anului (vara poate necesita mai multă hidratare), de tipul de sol sau de soi pe care îl ai. 

Tunderea bonsaiului

Dacă îți dorești să menții o formă frumoasă bonsaiului, este recomandat să îl tunzi regulat. Deci, fii creativ și conturează forma dorită bonsaiului tău. De asemenea, această procedură favorizează creșterea sănătoasă a micului tău copac. 

Fertilizarea bonsaiului

Cu siguranță, este necesar să fertilizezi bonsaiul pentru a te asigura că rămâne sănătos! De obicei, bonsaii cresc într-o cantitate mică de sol, așa că fertilizarea va asigura nutrienții de care are nevoie. Aplică îngrășământul o dată pe lună în timpul primăverii.

Transvazarea bonsaiului

Transplantează bonsaiul într-un ghiveci nou care este cu cel puțin 3 cm mai lat, asigură plantei un pământ proaspăt și udă bonsaiul imediat după schimbarea vasului. Frecvența transvazării depinde de specia de copac. Astfel, transplantează copacii bonsai tineri, cu creștere rapidă, la fiecare an sau doi, iar copacii bonsai maturi la fiecare trei până la cinci ani.

 

Acum că ai aflat cât de importante sunt frunzele bonsaiului, dar și cum îl poți îngriji corect, suntem siguri că poți crea și menține exemplare frumoase și sănătoase de bonsai. Bucură-te de micul copac chiar de la tine de acasă, foarte mult timp!