magnolia.ro

Cum se ingrijeste crinul pacii. Spathiphyllum Wallisii purifica aerul si este una dintre cele mai apreciate plante de apartament

05 Ianuarie 2023
Cum se ingrijeste crinul pacii. Spathiphyllum Wallisii purifica aerul si este una dintre cele mai apreciate plante de apartament

Crinul păcii, numit științific Spathiphyllum Wallisii, este una dintre cele mai apreciate plante de interior, atât pentru aspectul inedit, cât și pentru beneficiile sale. Crinul păcii este recunoscut pentru capacitatea sa de a purifica aerul, având una dintre cele mai mari rate de eliminare a toxinelor. De asemenea, florile albe pot rezista pe tot parcursul anului, dacă planta are condiții de creștere potrivite.

Descoperă din acest articol tot ce trebuie să știi despre această plantă, cum și unde se plantează Spathiphyllum Wallisii, ce beneficii are, cum se îngrijește crinul păcii, dar și cum îl poți proteja de dăunători. 

Ce trebuie să știi despre crinul păcii

crinul pacii la ghiveci

Spathiphyllum Wallisii, numit popular Crinul păcii, este o plantă tropicală, mereu verde, cu frunze strălucitoare. În mediul natural, planta se dezvoltă cu ajutorul luminii soarelui și umidității. Replicarea acestor condiții în casa ta este cheia unei creșteri sănătoase. 

Cu suficientă lumină, Crinul păcii produce flori albe, de la începutul verii. Perioada de înflorire poate dura tot anul, dacă planta este îngrijită corespunzător. 

Spathiphyllum este una dintre cele mai populare plante de interior deoarece se îngrijește ușor și are o multitudine de beneficii. Pe de altă parte, acesta nu este rezistent la frig, deci poate fi cultivat în aer liber doar în zone cu un climat cald. 

Deși nu este un Crin, această plantă poartă denumirea de „crin al păcii” deoarece florile albe arată ca niște steaguri albe, un adevărat simbol al păcii. 

De asemenea, dacă ai animale de companie, Spathiphyllum Wallisii nu este decorul potrivit pentru tine întrucât este toxic pentru câini și pisici. 

 

Cum și unde se plantează Spathiphyllum Wallisii

Pentru clima din România, crinul păcii nu ar rezista în aer liber în lunile reci, astfel recomandăm plantarea lui într-un ghiveci, în interior.

Alege un vas puțin mai mare decât rădăcina plantei și umple-l două treimi cu pământ. Utilizează un pământ de plante universal, bine drenat, solul ar trebui să fie capabil să rețină umiditatea, dar și să se usuce încet, în timp. Crinul păcii preferă un sol ușor umed, însă apa în exces poate duce la putrezirea rădăcinilor. Introdu planta în ghiveci, mai adaugă pământ și apoi udă bine.

Dacă ai deja un Spathiphyllum Wallisii, schimbarea ghiveciului la câțiva ani, mai ales primăvara, este sănătoasă pentru dezvoltarea plantei. Dacă acesta crește prea mare pentru ghiveciul său, îl poți împărți în plante mai mici.  

 replantare crinul pacii

 

Ce beneficii are Spathiphyllum Wallisii

Pe lângă un decorul uimitor, Crinul păcii este o plantă de interior foarte apreciată la nivel internațional, datorită beneficiilor sale. Iată cum îți îmbunătățește Spathiphyllum Wallisii sănătatea! 

Crinul păcii purifică aerul

Spathiphyllum Wallisii a devenit popular, la nivel mondial, datorită capacității uimitoare de absorbție a toxinelor. În urma unui studiu realizat de NASA, Crinul păcii este una dintre cele mai benefice plante de interior, fiind eficient în eliminarea formaldehidei, tricloretilenei și benzenului, substanțe ce pot dăuna sănătății omului. 

Crinul păcii previne formarea mucegaiului

Spathiphyllum Wallisii adoră spațiile umede. Nu numai că va absorbi umiditatea și va împiedica formarea mucegaiului, dar acest proces îl va ajuta să crească și să înflorească. De cele mai multe ori, băile sunt camerele predispuse la mucegai, fiind locul perfect de amplasare al plantei. 

Crinul păcii îmbunătățește calitatea somnului

Crinul păcii este o plantă perfectă pentru dormitor deoarece elimină toxinele și stabilizează nivelul de umiditate. Toate acestea ducând la un somn mai bun și mai odihnitor. 

 

Cum se îngrijeste crinul păcii

cum se ingrijeste crinul pacii

Acum că ai aflat ce beneficii îți poate aduce, află cum se îngrijește crinul păcii, pentru a te bucura de el cât mai mult timp, chiar la tine acasă. 

Solul

Utilizează un sol universal, bine drenat. Asigură-te că menții solul umed, însă nu în exces, acest lucru poate duce la putrezirea rădăcinilor. Pentru a încuraja înflorirea, la începutul primăverii, fertilizează solul cu un îngrășământ echilibrat, potrivit pentru plante de apartament.

Udatul

Când vine vorba de udatul plantei, asigură-te că păstrezi solul ușor umed. Crinul păcii poate tolera perioade scurte de sol uscat, însă frunzele sale vor dezvolta un vârf maro, dacă nu are suficientă apă. 

Planta îți poate transmite când are nevoie de apă, frunzele vor începe să cadă și planta își va pierde din strălucire. Dacă observi aceste aspecte, iar solul este uscat la atingere, atunci este timpul pentru o nouă udare. 

De asemenea, Spathiphyllum Wallisii este sensibil la Flour, substanță regăsită des în apa de la robinet. Pe cât este posibil, utilizează apă filtrată și la temperatura camerei. 

Lumina

Crinul păcii este o floare exotică și iubitoare de lumină naturală. Amplasează planta într-un loc unde primește lumină puternică, însă indirectă, pentru a evita arsurile sau uscarea. O fereastră orientată spre est este ideală deoarece ghiveciul va fi expus la soare doar dimineața, când razele nu sunt atât de puternice. 

Temperatura

Fiind o plantă tropicală, crinul păcii adoră temperaturile de interior. Astfel, păstrează planta la temperaturi de peste 16 ° C, departe de curent de aer rece. Spathiphyllum Wallisii se dezvoltă cel mai bine la temperaturi de aproximativ 21 ° C.

 

Cum protejezi crinul păcii de dăunatori

crinul pacii curatare frunze

Crinul păcii este una dintre cele mai ușor de îngrijit plante de interior și dezvoltă rar boli. 

Însă, udatul în exces, amplasarea lângă o altă plantă cu dăunători sau infecția cu diferiți viruși pot îmbolnăvi planta. 

Iată la ce trebuie să fii atent!

Atunci când uzi crinul păcii, asigură-te că nu adaugi apă în exces. De asemenea, șterge constant frunzele de praf, pentru a le păstra sănătoase și strălucitoare. Dacă tai frunzele plantei, utilizează foarfece bine dezinfectate.

Un alt truc simplu este amplasarea crinului păcii lângă o plantă antidăunători, precum o plantele aromatice, acestea îl vor proteja.

 

Sperăm că acest articol te-a ajutat să cunoști mai multe despre Spathiphyllum Wallisii, ai descoperit ce beneficii uimitoare îți aduce această plantă, ai aflat cum se îngrijește crinul păcii, dar și cum să îl plantezi și să îl protejezi de dăunători. 

Completează decorul casei tale cu crinul păcii, planta de interior perfectă atât pentru un începător în ale grădinăritului, cât și pentru un profesionist! 

 

Cum se ingrijeste crinul pacii. Spathiphyllum Wallisii purifica aerul si este una dintre cele mai apreciate plante de apartamentCum se ingrijeste crinul pacii. Spathiphyllum Wallisii purifica aerul si este una dintre cele mai apreciate plante de apartamentCum se ingrijeste crinul pacii. Spathiphyllum Wallisii purifica aerul si este una dintre cele mai apreciate plante de apartamentCum se ingrijeste crinul pacii. Spathiphyllum Wallisii purifica aerul si este una dintre cele mai apreciate plante de apartament