magnolia.ro

Cum a fost la Europa Cup 2022?

01 Septembrie 2022
Cum a fost la Europa Cup 2022?

Așa cum am prezentat în ultimul articol, în perioada 26-28 August 2022, în Katowice, Polonia, a avut loc Cupa Europeană a Floriștilor, cunoscută sub denumirea “Europa Cup”, unul dintre cele mai mari campionate din domeniul artei florale, constând în întrecerea în măiestrie și stiluri a artiștilor din diferite țări.

Deoarece căutăm să ne dezvoltăm continuu, Florăria Magnolia, reprezentată de Teodora Dobre, artist floral, a luat parte la ediția de anul acesta. Pe parcursul celor 3 zile, colega noastră a fost înconjurată de profesioniști, a observat stiluri noi și a acumulat cât mai multe cunoștințe, fiind nerăbdătoare să le împărtășească la întoarcerea în țară.

Fiind la fel de curioși ca și voi despre cele întâmplate la Cupă, colega noastră ne-a povestit într-un interviu care au fost probele concursului, cine au fost finaliștii și ce a însemnat acest eveniment pentru cariera ei de florist. 

-Care au fost probele celebrului concurs, ce reguli se aplică și cât de dificil a fost pentru concurenți să le respecte?

Teodora Dobre [artist floral Magnolia]:

“Concursul a constat în 6 probe, dintre care primele 4 au fost pregătite pe baza unor cerințe cunoscute cu luni înainte, iar ultimele 2 au fost aflate pe loc, de către finaliști. Se punctează creativitatea, folosirea de materiale, compexitatea lucrărilor, cromatica, încadrarea în timp și dimensiuni, precum și execuția.

inceput.jpg

Deschiderea competiției a fost marcată de prima probă, având ca temă principală „Every life has a soundtrack”. Concurentul a ales o melodie caracteristică lui sau țării pe care o reprezintă, aceasta fiind aflată de public pe parcursul susținerii probei. Cântecul a constituit elementul de inspirație în crearea unui aranjament pe masă, potrivit unei reuniuni de școală.

Regula principală a fost ca dimensiunile mesei să permită ca 6 oameni să fie prezenți la masă simultan. Strictețea nu a lipsit nicio secundă, lucrările au fost măsurate cu o ruletă, iar cei ce au depășit cotele impuse au fost penalizați. Pentru această probă, atât florile, cât și plantele au fost oferite de către organizatori.

Proba doi a avut ca și temă centrală sintagma „Dance in the rain” și a constat în crearea unei instalații care să reprezinte frumusețea dansului și a mișcării, iar 50% din sursa de apă pentru flori să fie buretele Oasis.

proba2.jpg

Regulile principale au fost ca minumum jumătate dintre produsele Oasis comandate să fie utilizate, lucrarea să nu depășească 300cm lungime, 200cm lățime și 250cm înălțime, iar materialul botanic să reziste 4 zile.

A treia probă a fost cea care a pus în practică realizarea unui buchet spirală, având ca sursă de inspirație melodia Espana Forever, a artistului Maanam.

spirala3.jpg

Ca reguli, buchetul trebuia transportat de o singură persoană, fără dificultăți la momentul ridicării din sursa de apă, aducerea vazei sau recipientului făcând parte din prezentarea finală a piesei. Spre deosebire de primele două probe, unde materialul botanic era ales din lista oferită de organizatori, pentru cea de-a treia, competitorii au ales propriile materiale.

Proba 4 a fost ultima pe care concurenții au avut posibilitatea de a o pregăti în antrenamentele de acasă. În cadrul acesteia, a fost realizat, pe un manechin special, un costum decorativ pentru un dansator. Penalizările apar dacă manechinul este distrus, afectat sau dacă mișcările dansatorului sunt limitate din cauza costumului. De asemenea, era necesar ca totul să se îndepărteze cu ușurință, iar florile să reziste 2 zile.

manechin4.jpg

În continuare, au urmat probele surpriză, cele care, în competițiile de grand design, departajează concurenții, punându-le în valoare îndemânarea în momente de stres, timp limitat și, bineînțeles, emoții.

Cerința a 5-a a constat în realizarea unui aranjament de scenă, pe un suport acordat de către organizatori, competitiorii primind o cutie surpriză în care au regăsit materialul botanic și accesoriile necesare acestei probe. Singura regulă a fost ca plantele de Phalaenopsis regăsite în cutie să fie utlizate în totalitate.

301939324_2508671602608455_8167028878813776785_n.jpg

În urma punctajelor acumulate, se anunță cei 6 finaliști. Țările care s-au clasat cel mai bine după aceste probe au fost România, Ungaria, Italia, Olanda, Belgia și Germania.

În marea finală, concurenții au avut de realizat în 45 minute un aranjament, într-un vas înalt, oferit de către organizatori. Pentru o jurizare obiectivă, toți cei 6 au avut același tip de vas și acceași listă de material botanic. S-a pus accentul pe detaliile tehnice, pe modul în care florile exotice au fost puse în valoare și pe creativitatea cu care au fost utilizate accesoriile.”

-Ce loc în clasament a obținut România la Europa Cup și ce părere ai de parcursul țării noastre ?

Teodora Dobre [artist floral Magnolia]:

„După finalizarea ultimei probe, România a obținut locul 4 cu un parcurs excelent în toată competiția. Câștigătoarea acestei ediții a fost Olanda, clasamentul fiind urmat de Ungaria și Germania.

castigatori.jpg

Țara noastră a fost reprezentată cu mândrie prin cele mai frumoase lucrări, pline de creativitate, tehnică și o cromatică atent aleasă. Mă bucur că arta florală de calitate din România a fost evidențiată în cea mai importantă competiție din Europa și, bineînțeles, sunt fericită pentru clasarea în primele 4 poziții, alături de cei mai buni și mai pregătiți din acest domeniu.”

-Ce a reprezentat pentru tine Europa Cup 2022?

Teodora Dobre [artist floral Magnolia]:

„Nu trebuie să ne imaginăm că Europa Cup 2022 a fost un eveniment concentrat doar în jurul competiției. A fost locul în care s-au reunit cei mai buni floriști la nivel internațional, printre care Gregor Lersch, Klaus Wagener, Robert Bartolen, Tomasz Kuczynski, Dmitry Turcan, Alex Choi și mulți alții. Au fost 3 zile pline de demonstrații, workshop-uri și prezentări, toate menite să pună în valoare frumusețea artei și a florilor.

Pentru mine, ca florist, a fost cea mai mare oportunitate din carieră, locul unde am avut șansa de a descoperi tainele grand designului, totul fiind pus în scenă de către cei mai importanți artiști ai momentului. Am observat tehnici noi, concepte pe care ulterior le pot pune în practică, reguli de cromatică ce ne pot ajuta să punem în valoare creațiile și multe alte informații prețioase.”

sursa FOTO: Europa Cup 2022/Facebook Page

Cum a fost la Europa Cup 2022?Cum a fost la Europa Cup 2022?Cum a fost la Europa Cup 2022?Cum a fost la Europa Cup 2022?Cum a fost la Europa Cup 2022?Cum a fost la Europa Cup 2022?Cum a fost la Europa Cup 2022?Cum a fost la Europa Cup 2022?Cum a fost la Europa Cup 2022?Cum a fost la Europa Cup 2022?Cum a fost la Europa Cup 2022?Cum a fost la Europa Cup 2022?Cum a fost la Europa Cup 2022?Cum a fost la Europa Cup 2022?Cum a fost la Europa Cup 2022?Cum a fost la Europa Cup 2022?Cum a fost la Europa Cup 2022?Cum a fost la Europa Cup 2022?Cum a fost la Europa Cup 2022?Cum a fost la Europa Cup 2022?Cum a fost la Europa Cup 2022?Cum a fost la Europa Cup 2022?Cum a fost la Europa Cup 2022?Cum a fost la Europa Cup 2022?Cum a fost la Europa Cup 2022?Cum a fost la Europa Cup 2022?