magnolia.ro

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Andrei

24 Noiembrie 2022
Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Andrei

Sfântul Andrei este ocrotitorul românilor și aproape un milion de români își serbează onomastica de 30 noiembrie. Însă, care sunt tradițiile acestei zile sfinte? Află din acest articol cine a fost Sfântul Andrei, de ce este important pentru români, dar și care sunt superstițiile și obiceiurile de 30 noiembrie!

Cine a fost Sfântul Andrei și de ce este important pentru români

Sfântul Apostol Andrei a fost fratele Sfântului Apostol Petru și fiul lui Iona, un pescar din Galileea. Se crede că Sfântul Andrei a fost martor la botezul lui Iisus Hristos și a fost numit „Cel întâi chemat”, adică primul ucenic al lui Ioan Botezătorul.

După Înălțarea Domnului, toți apostolii au plecat în misiunea de creștinare și se spune că Sfântul Andrei a ajuns în ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre. Acesta s-a adăpostit într-o peștera din Dobrogea de astăzi.

În anul 1997, Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României, iar ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare bisericească naţională.

Tradiții de Sfântul Andrei

Poporul român este unul plin de tradiții, iar cele pentru ziua de Sfântul Andrei sunt dintre cele mai vechi, transmise din generație în generație, încă din perioada dacilor. Iată ce fac românii de această sărbătoare!

cadouri si flori de sf andrei

Visarea ursitului în noaptea de Sfântul Andrei

Cea mai cunoscută tradiție de Sfântul Andrei este visarea ursitului. Se spune că, pentru a visa cine le va fi soț, fetele mănâncă turtă foarte sărată înainte de culcare și pun un fir de busuioc sub pernă. Tradiția spune că alesul din vis îi va aduce apă fetei, însă bărbatul va apărea doar dacă măritișul va fi în anul următor. Altfel, tinerele mai au de așteptat, urmând același ritual și la anul.

În ziua de Sfântul Andrei, se pune grâul la încolțit

O altă tradiție de Sfântul Andrei este legată de punerea grâului la încolțit. De obicei, în seara dinaintea sărbătorii de Sfântul Andrei, toți membrii familiei pun grâul la încolțit într-un vas sau un ghiveci și așteaptă până la Anul Nou. De revelion, aceștia verifică grâul și, în funcție de cum a crescut, așa de norocos va fi anul următor.

De Sfântul Andrei, se prezice vremea 

De sărbătoarea zilei de Sfântul Andrei, se poate prezice vremea pentru anul ce urmează. Se spune că, dacă în noaptea Sfântului Andrei cerul este senin, atunci iarna ce vine va fi una blândă. Însă dacă va fi înnorat, va ploua sau va ninge, atunci urmează o iarnă foarte grea.

Obiceiuri de Sfântul Andrei 

Mai ales pentru români, există multe obiceiuri de Sfântul Andrei, diferite de la o zonă a țării la alta. Unele dintre cele mai cunoscute obiceiuri de Sfântul Andrei sunt oferirea florilor de ziua numelui, culegerea crenguțelor de pomi fructiferi și pelerinajul. 

Oferirea de flori sărbătoriților de Sfântul Andrei

În România, celebrarea onomasticii de zilele sfinte este o tradiție veche, foarte bine păstrată și azi. De 30 noiembrie, aproape un milion de români își celebrează onomastica, fiind una dintre cele mai importante sărbători. 

Cu siguranță, și tu ai un prieten drag cu numele de Andrei sau Andreea, care merită un călduros “La mulți ani!” și un cadou din suflet. Dacă ești în căutare de flori de Sfântul Andrei, iată care sunt recomandările noastre! 

Buchet de flori Andreea, o creație specială pentru cineva ce poartă acest nume sfânt.

buchet flori protocalii andreea

Cadou romantic cu trandafiri roșii și ciocolată, un cadou perfect de dăruit soției tale, de ziua ei de nume.

 cadou romantic trandafiri rosii ciocolata

Aranjament floral cu prosecco, un dar ideal pentru cineva drag pe nume Andrei. 

 aranjament floral prosecco sf andrei

Culegerea crenguțelor de flori fructiferi de Sfântul Andrei

În unele zone, un obicei de Sfântul Andrei este culegerea crenguțelor de măr, vișin sau cireș de către copii. Acestea se pun în apă și crenguțele inmugurite se vor transforma în sorcove pentru ziua de Sfântul Vasile. 

Pelerinajul la peștera Sfântului Andrei

Se spune că, la aproximativ 80 de kilometri de Constanţa, în apropierea localităţii Ion Corvin, se află peştera în care s-a adăpostit Sfântul Apostol Andrei. Un alt obicei popular la români este pelerinajul la peștera Sfântului Andrei, unde vin în fiecare an mii de credincioşi. 

 

Superstiții în ziua de 30 noiembrie

Există multe superstiții în zilele de sărbătoare, iar oamenii încearcă să păstreze aceste obiceiuri de Sfântul Andrei pentru a avea noroc. Iată care sunt cele mai cunoscute superstiții de 30 noiembrie!

De Sfântul Andrei, nu se fac treburi gospodărești

În vremurile trecute, se credea că în noaptea de Sfântul Andrei lupii capătă puteri și vin în gospodăriile oamenilor. Astfel, un alt obicei de Sfântul Andrei este faptul că nu se fac treburi gospodărești. Se spune că, dacă oamenii nu muncesc, lupul nu se poate apropia. 

Se mănâncă usturoi pentru a alunga spiritele rele

Sărbătoarea de Sfântul Andrei este numită și Halloween-ul românesc deoarece se spune că cerurile se deschid și spiritele se întorc pe Pământ. Pentru a proteja casele, este bine ca femeile prepară mâncare cu usturoi pentru toți membrii familiei. 



Mai mult decât aceste tradiții, ziua Sfântului Andrei marchează începutul celui mai frumos sezon, cel al sărbătorilor de iarnă. Luna cadourilor va continua cu Sfântul Nicolae, celebrat pe 6 decembrie. 

 

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul AndreiTraditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul AndreiTraditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul AndreiTraditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Andrei