magnolia.ro

Sărbătoarea Adventului la catolici. Obiceiuri, semnificaţie, ce trebuie să ştii despre lumânările şi coroniţele de Advent

17 Noiembrie 2022
Sărbătoarea Adventului la catolici. Obiceiuri, semnificaţie, ce trebuie să ştii despre lumânările şi coroniţele de Advent

Sărbătoarea Adventului este perioada de patru săptămâni înainte de Crăciun, care celebrează venirea lui Iisus Hristos. Este o tradiție cu o simbolistică profundă și cu o istorie bogată. Iată care sunt obiceiurile și semnificaţiile acestei sărbători și ce trebuie să ştii despre lumânările şi coroniţele de Advent.

Ce înseamnă, de fapt, Advent

Termenul de “advent” provine din cuvântul latin “adventus”, care înseamnă “venirea”. Astfel, adventul înseamnă pregătirea pentru celebrarea venirii lui Iisus Hristos, de Crăciun, dar și pregătirea pentru cea de-a doua venire pe Lume a lui Hristos.

Adventul este specific religiei catolice, însă s-a răspândit în mai multe culturi. În bisericile occidentale, Adventul începe în duminica cea mai apropiată de 30 noiembrie (ziua Sfântului Andrei) și marchează începutul anului liturgic. 

Ce semnificație are sărbătoarea Adventului la catolici

În calendarul romano-catolic, Adventul este perioada de 4 săptămâni dinaintea sărbătorii Nașterii Domnului. Această perioadă nu este una de tristețe, ci de profundă așteptare pentru venirea Mântuitorului. 

Pentru catolici, Adventul semnifică un timp special alocat vieții spirituale, aceștia își reamintesc de micile bucurii, precum mesele în familie, căldura casei și mireasma de sărbători. 

Obiceiuri de Advent

Ca orice sărbătoare, Adventul are o serie de obiceiuri, cele mai răspândite fiind calendarul de Advent, coronițele de Advent și lumânările. Toate acestea diferă de la o cultură la alta, dar simbolistica este aceeași, așteptarea venirii lui Iisus. 

În Germania, copiii sunt cei care primesc însemnele sărbătorii de Advent. De exemplu, calendarul de Advent ce conține 24 dulciuri îi va învăța pe copii să aibă răbdare și să aprecieze fiecare zi. Coronița de Advent, împreună cu cele 4 lumânări vor dezvolta latura spirituală a micuților, făcându-i să aprecieze mai mult timpul petrecut în familie.

coronita advent pe masa

Semnificația coroniței de Advent

Unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale sărbătorii de Advent este coronița de Advent care are o istorie emoționantă. Însă cum a apărut coronița de Advent?  Se pare că, în secolul al XIX-lea, un tânăr pastor evanghelic pe nume Johann Heinrich Wichern a creat prima coroniță de Advent. Acesta cumpărase o casă pentru copiii orfani ai zonei, pentru a-i proteja și a-i învăța o meserie. 

Știind că vor primi cadouri, copiii întrebau mereu cât trebuie să mai aștepte până la Crăciun. Astfel, Heinrich aduce 24 lumânări pe o roată de lemn, număr corespunzător cu zilele rămase până la sărbătoarea Nașterii Domnului. Apoi, în fiecare zi, câte un copil a aprins o lumânare, a spus o rugăciune și a cântat un colinde. Tot copiii au fost cei care au început să decoreze roata cu crenguțe de brad și alte accesorii. 

Deși anii au trecut și decorațiunile de Advent s-au diversificat, semnificația coroniței de Advent rămâne una profundă în plan religios. Aceasta, prin formă și conținut, simbolizează iubirea nesfârșită a lui Hristos și viața veșnică oferită prin mântuire.

Semnificația celor 4 lumânări de Advent

Dintre cele 24 lumânari aduse de pastorul Johann Heinrich Wichern copiilor, 4 erau mai mari, fiind aprinse în zilele sfinte de duminică. În prezent, coronița de Advent conține doar aceste 4 lumânări ce se aprind în ultima zi din săptămână până la Crăciun.

aranjament advent lumanari

Prima lumânare de Advent - Speranța

Lumânarea simbolizează speranța și este numită „Lumânarea Profetului” deoarece Profeții Vechiului Testament așteptau cu speranță sosirea lui Mesia. Ea reprezintă iertarea de către Dumnezeu a păcatelor omului. 

A doua lumânare de Advent - Dragoste

Acesta reprezintă iubirea și credința și se numește „Lumânarea Bethleem” deoarece a fost prezis că Mesia se va naște în Bethleem.

A treia lumânare de Advent - Bucurie

A treia lumânare simbolizează bucuria și se numește „Lumânarea Păstorului”. Spre marea bucurie a păstorului, îngerii au anunțat că Iisus a venit. Această duminică este numită și Duminica Gaudette din limba latină „bucurați-vă mereu”

A patra lumânare - Pace

Ultima lumânare de Advent marchează începutul ultimei săptămâni înainte de Crăciun și este un timp de rugăciune. Se mai numește și “Lumânarea Îngerului” și este o lumânare albă care reprezintă puritatea, pacea și dreptatea aduse lumii de Hristos.

 

Coronițe de Advent pentru împodobirea casei

Chiar dacă Adventul este o sărbătoare catolică, coronița de Advent s-a răspândit în casele multor oameni, fiind un simbol al speranței și bucuriei. Pe lângă toată simbolistica profundă, această coronița este un decor perfect pentru sărbătorile de iarnă. De multe ori, este așezată pe masa de Crăciun în jurul căreia se adună toată familia. Iată care sunt recomandările noastre de coronițe de Advent pentru împodobirea casei

 

Coroniță de Advent cu conuri

Această coroniță de Advent din crenguțe de brad este decorată cu conuri și felii de portocale, aducând în casa ta mireasma speicifică sărbătorilor de iarnă. 

 coronita advent cu conuri

Coronita Advent cu accesorii

Coronița de Advent cu accesorii va încânta orice decor de iarnă prin aspectul festiv și mirosul de fructe uscate și scorțișoară.

 coronita advent accesorii

Coroniță de Advent cu lumânări

Coronița de Advent cu lumânări este ornată cu globuri aurii, conuri și bumbac, oferindu-i casei tale un farmec aparte, specific sărbătorilor de iarnă.

coronita advent lumanari

Coronița de Advent cu accesorii roșii

Coronița de Advent cu accesorii roșii este un element ce nu poate lipsi din casa ta, îmbină verdele crenguțelor de brad cu nuanțele roșii ale ornamentelor, culorile specifice Crăciunului.

coronita advent accesorii rosii

 

Sperăm că acest articol te-a ajutat să decoperi simbolistica sărbătorii de Advent, ce semnifică cele 4 lumânări și de unde a pornit tradiția coronițelor.

Pentru a te ajuta să decorezi casa ta sau a celor dragi de sărbători, Magnolia livrează aranjamente și coronițe de Advent, în 2-4 ore, oriunde în România. 

 

Sărbătoarea Adventului la catolici. Obiceiuri, semnificaţie, ce trebuie să ştii despre lumânările şi coroniţele de AdventSărbătoarea Adventului la catolici. Obiceiuri, semnificaţie, ce trebuie să ştii despre lumânările şi coroniţele de AdventSărbătoarea Adventului la catolici. Obiceiuri, semnificaţie, ce trebuie să ştii despre lumânările şi coroniţele de AdventSărbătoarea Adventului la catolici. Obiceiuri, semnificaţie, ce trebuie să ştii despre lumânările şi coroniţele de AdventSărbătoarea Adventului la catolici. Obiceiuri, semnificaţie, ce trebuie să ştii despre lumânările şi coroniţele de AdventSărbătoarea Adventului la catolici. Obiceiuri, semnificaţie, ce trebuie să ştii despre lumânările şi coroniţele de Advent
Etichete: