magnolia.ro

STILURI DE GRĂDINI

04 Ianuarie 2013
STILURI DE GRĂDINI

În amenajarea grădinilor, culorile joacă un rol definitoriu. Culorile creează o ambianţă plină de optimism. Accesoriile şi decoraţiunile pentru gradină sunt elemente indispensabile în crearea unui decor impresionant. Amenajarea grădinii este asemanatoare cu amenajarea interioarelor. Punctul lor comun e crearea unei oaze de linişte şi relaxare.

Designul grădinii poate fi pus în valoare prin plante anuale, ierburi ornamentale ce devin din ce in ce mai populare precum si de accesoriile şi decoraţiunile pe care le puteti achiziţiona de la Flower Time: fântâni arteziene din piatră, bronz, cupru, fântâni din fibră de sticlă, coloane, statui, vase decorative din ceramică, piatră, coşuri, pietre decorative. Referitor la fântânile arteziene, rolul lor nu e doar decorativ, ci ele sunt considerate, în special de japonezi, ca elemente care creează armonie şi pace.

Grădina tradiţională

Acest stil de gradină se potriveşte unui entuziast, care îşi doreşte multe plante diferite amplasate în acelasi spatiu. Folosiţi un amestec de plante perene tradiţionale, plante anuale, trandafiri şi flori sălbatice, plante cu fructe şi legume, specii autohtone de arbuşti şi arbori.

Plante: geranium, anemone, verbena, lavandă, trandafiri.

Grădina contemporană

Grădinile contemporane tind să fie minimaliste, deci nu aveţi nevoie de foarte multe plante. Texturile şi formele puternice sunt ideale. Acest stil se potriveşte caselor moderne « simple », grădinilor de acoperiş. Utilizeaza frecvent ierburile.

Plante : bambus negru-Phyllosticta nigra, Ophiogon planiscapis, Festuca glauca, pelinul-Artemisia « Powis Cstle »

Gradina formală

Grădinile formale oferă un aer clasic cu multe linii drepte şi forme geometrice. Alegeţi flori tradiţionale pline de culoare. Acest stil se întâlneşte la casele vechi, dar puteţi crea o zonă « formală » în orice fel de gradină.

Plante : Acanthus mollis, ceapa ornamentala-Allium hollandicum, Heuchera micrantha, crini imperiali-Lilium regale, Alchemilla mollis

Gradina neconventională

E un stil usor de obţinut, care se potriveşte grădinilor familiare, care oferă câte ceva pentru fiecare.

Alegeţi plante uşor de crescut şi de întreţinut, plante prietenoase cu copiii, cum ar fi arbuştii şi gazonul. Acest stil se potriveste oricărei grădini, dar e ideală pentru grădinile mai mari.

Plante : măr paduret-Malus zumi var. calocarpa, Betula pendula, Hebe pinguifolia, Viburnum si Buxus.

Grădina cu pietriş

Este soluţia stilată pentru un spaţiu cald, însorit, fără prea mult pământ sau cu multe pietre şi în acelaşi timp soluţia ideală pentru o gradină care nu necesită multă întreţinere. Stilul se potriveşte grădinilor mici, închise sau ca parte a unei grădini interioare.

Plante : Thymus vulgaris, Rosmarinus officinalis, Santolina chamaecyparissus

Grădini cu iaz

Plantele de apă amplasate într-un iaz sunt baza acestor grădini. Puteţi transforma o zonă « dificilă » şi umedă într-o gradină cu iaz. Pentru o astfel de gradină sunt ideale plantele de mlaştină sau plantele perene care adoră umiditatea ridicată. Cu o astfel de gradina puteţi completa o gradină naturală sau o gradină tradiţională (familiala)

Plante : Gunera manicata, Ligularia przewolskii, Lysimachia nummularia, Caltha palustris, Hosta.

Grădini naturale/sălbatice

Grădina naturală e ca şi bucata dumneavoastră de gradină de la ţară, amplasat langa uşa din spatele casei. Pentru a obţine o grădină naturală folosiţi plante autohtone. Combinaţi florile cu ierburile. Acest stil se potriveţte proprietăţilor mari sau pentru întreaga gradină mai mică alături de orice stil de casă.

Gradină tropicală

Pentru astfel de grădini se folosesc exclusiv plantele exotice. Sunt potrivite şi ideale pentru grădinile mici, închise din oraşe sau pentru grădinile « secrete ».

Plante : Melianthus, Agapanthus africans, Trachycarpus fortunei, YuccaFicus benjamina.

STILURI DE GRĂDINISTILURI DE GRĂDINISTILURI DE GRĂDINISTILURI DE GRĂDINISTILURI DE GRĂDINISTILURI DE GRĂDINISTILURI DE GRĂDINISTILURI DE GRĂDINI