ARANJAMENTELE FLORALE ŞI EFECTELE PSIHOLOGICE ALE CULORILOR

Culorile pot influenta si crea diverse impresii într-un aranjament floral. Cel mai simplu mod de clasificare al culorilor în aranjamentele florale este în functie de efectul lor psihologic. Avem astfel în aranjamente florale : culori calde şi culori reci.

CULORILE CALDE
Culorile calde sunt : roşul, orange-ul, galbenul şi culori variate care conţin nuanţe din cele trei predominante. Sunt numite “calde” prin asocierea lor cu lucruri calde, cum ar fi soarele, căldura şi focul. Sunt culori active, culori vesele, care evoca în general sentimente de fericire. Florile şi obiectele in culori calde care domină într-un aranjament floral, sunt de obiecei mai mari, si ies in evidenta. Deoarcele culorile calde sunt proeminente în aranjamentele florale, ele pot fi uşor observate de la distanţă. Culorile calde sunt în general informale şi se combină mai usor una cu cealaltă. Pe de alta parte, culorile calde, în cantitati mari în aranjamentele florale, pot avea un efect iritant asupra unora din punct de vedere psihologic.

CULORILE RECI
Culorile reci în aranjamentele florale sunt : albastrul, verdele, violetul şi culori prevalente din acestea trei. Aceste culori sunt numite reci deoarece sunt asociate cu lucruri reci, cum ar fi – iarba, apa şi gheaţa. Aceste culori sunt în general odihnitoare, mângâietoare, blânzi. Sunt asociate cu liniştea, şi cu melancolia, deci sunt mai « puţin prietenoase ». Obiectele şi florile în aceste culori tind să se distanţeze de cel care le priveste, astfel încat ele par mai mici decat sunt în realitate. Din moment ce ele dispar undeva în fundalul aranjamentelor florale, culorile reci nu sunt observabile la distanţă.

Pe lângă faptul de a fi calde sau reci, culorile au si alte caracteritici care suscită reacţii emoţionale.

CULORILE INDIVIDUALE
De vreme ce fiecare are culori preferate, e mult mai uşor în a crea un aranjament floral în funcţie de acestea. Se ştie că emoţiile creează anumite stări şi sentimente iar culorile atrag anumite emoţii. De aceea, o cunoaştere a anumitor răspunsuri emoţionale influenţate de culorile din aranjamentele florale, pot ajuta designerul floral în utilizarea culorilor.

ALBUL
Albul e o culoare neutră, e utilă prin calităţile sale reflexive, prin luminozitate şi contrast. Albul e asesea numit acromatic. Albul e simplu, subliniază atât eleganţa  în aranjamentele florale, cât şi sofisticatul.

ROŞUL
Roşul e viu, e o culoare stimulentă care transmite forţă şi dominare. Deoarece complementarul roşului e verdele, folosirea verdelui ca verdeaţă, va intensifica roşul florilor din aranjamente.

ROZUL
Un roz delicat sugerează în aranjamentele florale, romantism şi feminitate. Rozul deschis atrage atenţia mai degrabă ca o nuanţă de pastel sau o culoare estompată a unui roz puternic.

ORANGE
Ca şi rosul, orange-ul e o culoare stimulenta, însă nu atat de solicitantă vizual în aranjamentele florale. Orange-ul atrage atentia si adauga luminozitate. Un orange intens se potriveşte mai ales ca şi culoare predominantă toamna şi de Halloween. Cele mai uzuale nuanţe deschise sunt : coral, salmon, piersică şi închise : cafeniu, maro. Sunt nuante de orange combinat cu alte culori. Albastrul este complementarul orange-ului. Nuanţele deschise şi închise ale acestor culori pot fi combinate cu multă creativitate astfel încât să formeze combinaţii vii.

GALBENUL
Galbenul sugerează în aranjamentele florale o sursă puternică de lumină. Datorită acestei calităţi, e o culoare vibranta, care atrage atentia. Galbenul sugerează  în aranjamentele florale voişia, e o culoare “prietenoasa”. Micile pete de culoare pe galben adaugate în aranjamentele florale, sunt expresie a spiritului. Folosit individual într-un mod intens, sau în combinatii cu alte culori, galbenul poate apărea ca fiind monoton în aranjamente sau chiar plictisitor. Complementarul galbenului este violetul, şi combinatia dintre cele două culori se utilizează adesea în aranjamentele florale de primăvară. O culoare schimbatoare, galbenul se poate combină în aranjamentele florale cu multe alte culori.

VERDELE
În aranjamentele florale fresh, verdele reprezintă un fundal natural, des întâlnit sub forma verdeţii şi a tulpinilor florilor. Verdele e o culoare liniştitoare în arajamentele florale. Florile verzi sunt disponibile pe tot parcursul anului, însă sunt rare.

ALBASTRUL
Albastrul e de obicei liniştitor, rece. Albastrul variază foarte mult sub influenţa luminii: multe flori albastre sunt de fapt mov. Florile albastre se estompează în fundalul aranjamentelor atunci când sunt privite de la distanţă. Atenţie la utilizarea unei cantităţi mari de culori închise şi umbre : pot avea un efect psihologic depresiv !

MOVUL
Movul sau violetul e o culoare bogată având o tonalitate cromatică dramatică în aranjamentele florale. Deoarece movul este combinatia dintre doua extreme “emoţionale”, poate fi atât cald, cât şi rece, depinzând de mulţi factori, printre care procentul de roşu şi albastru în crearea însăşi a acestei culori. Movul poate apărea ca fiind cald sau rece, în funcţie de culorile folosite în apropiere.