magnolia.ro

Cand se planteaza magnolia din ghiveci in gradina. Sfaturi pentru ingrijirea plantei

20 Octombrie 2022
Cand se planteaza magnolia din ghiveci in gradina. Sfaturi pentru ingrijirea plantei

Se spune că Magnolia a apărut înaintea albinelor, familia Magnoliaceae din care face parte datând de 95 milioane de ani. De-a lungul timpului, arborele de magnolie a fermecat orice privitor cu frunzele și florile în nuanțe plăcute și cu mireasma inconfundabilă ce te transpune într-o zi însorită de primăvară. 

Iată care sunt semnificațiile magnoliei, care sunt cele mai cunoscute specii, când și cum se plantează magnolia din ghiveci în grădină, dar și care sunt sfaturile esențiale de îngrijire ale acesteia. 

Ce semnificație are planta de magnolie

Fiind o plantă cu o istorie impresionantă, Magnolia semnifică mesaje diferite, în funcție de culoarea petalelor sau de cultura țării. Spre exemplu, în Statele Unite planta simbolizează norocul și prosperitatea, în China este asociată cu energia feminină și delicatețea, iar în partea Europei semnifică respectul, fiind dăruită persoanelor ce ne sunt mentori sau exemple în viață.

Mai mult, fiecare culoare are o simbolistică aparte, petalele albe transmit puritatea, norocul și stabilitatea, nuanțele roz reflectă bucuria, tinerețea și inocența, iar movul este culoarea regalității, simbol al respectului profund. 

Cele mai cunoscute specii de magnolie

În lume, există aproximativ 200 specii de magnolie, fiecare cu dimensiuni și nuanțe diferite, majoritatea fiind cultivate în grădini, datorită frumuseții aparte, dar și parfumului unic. 

Iată care sunt cele mai cunoscute specii de magnolie! 

Magnolia Grandiflora

Această frumusețe este cel mai cunoscut soi de magnolie, cu o înălțime impresionantă și petale ce pot ajunge la un diametru de 30 cm. Având dimensiuni uimitoare, trebuie să ai răbdare cu acest arbore, ajunge la maturitate și înflorește abia după 10 ani. Florile sale mari în nuanțe alb sau roz și-au câștigat popularitatea datorită parfumului inconfundabil.

magnolia grandiflora alba

Magnolia x soulangeana

Acest copac foios a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani și a fost denumit popular magnolie roz. Florile sale spectaculoase colorează tabloul lunii martie, vestind în cel mai frumos mod sosirea primăverii. Acest arbore este de dimensiuni mai mici, cu ramuri joase și petale mari, parfumate, ce pot ajunge la o nuanță intensă de roz-violet.

floare magnolia x soulangiana

Magnolia Stellata

Magnolia Stellata sau Magnolia stea este, de asemenea, un arbore foios, cu petale albe parfumate. Aceasta poate ajunge până la 2-3 metri înălțime, se diferențiază de restul soiurilor prin forma aparte a florilor și se regăsește adesea în grădinile oamenilor, fiind ușor de întreținut.

floare magnolia stellata alba

Magnolia Kobus

Magnolia Kobus este o specie exotică, originară din Japonia, des întâlnită în parcuri și grădini. Acest arbust mare și-a câștigat popularitatea datorită formei rotunde pe care o capătă la maturitate. Înflorește la sfârșitul iernii și are petale albe, uneori chiar roz, ajungând până la 12 m înălțime.

arbore magnolia kobus

Magnolia Liliflora

Magnolia Liliflora Nigra este un arbore de talie mică, des întâlnit la noi în țară, ce se evidențiază prin forma și nuanțele speciale. Petalele alungite creează o siluetă a florilor, iar culoarea acestora este violet roșiatic. De asemenea, se poate planta în grădinile din orașele aglomerate, având o rezistență bună la aerul poluat și, dacă este îngrijită corespunzător, poate înflori de două ori pe an. 

 floare magnolie liliflora nigra

Magnolia sieboldii 

Un alt soi impresionant este magnolia sieboldii, ce se diferențiază de alte specii prin momentul de înflorire, primele petale apărând la începutul verii. Acest arbore ajunge la o înălțimea maximă de 7 m, are flori de un alb imaculat și frunze veșnic verzi. 

 magnolia sieboldii alba

Când se plantează magnolia din ghiveci în grădină

Dacă ai achiziționat deja o magnolia și nu este timpul potrivit pentru a o planta, nu îți face griji, o poți păstra în ghiveci chiar și un an. După cum am menționat anterior, există peste 200 soiuri din acest arbore, iar fiecare are un ritm propriu de creștere. Magnolia se plantează din ghiveci în grădină în două perioade ale anului, fie primăvara în luna aprilie, când pericolul de ger a trecut, fie toamnă în perioada octombrie-noiembrie. 

Dacă decizi să păstrezi o perioadă planta în ghiveci, amplasează ghiveciul într-un loc luminos, magnolia iubește zonele cu soare sau semiumbră, însă nu îți face griji pentru perioada de iarnă, poate rezista și la temperaturile scăzute. 

În momentul când îți dorești să plantezi magnolia din ghiveci în grădină, este nevoie să urmezi câțiva pași de bază. 

floare alba magnolie in ghiveci

5 pași pentru mutarea magnoliei din ghiveci în grădină

Mutarea magnoliei din ghiveci în grădină nu este dificilă și o poți face chiar tu, la tine acasă. Curtea ta va fi umplută de culoare și parfum în fiecare primăvară odată ce noul tău copac este plantat direct în grădină. 

Pasul 1

Mai întâi de toate, săpați o groapă cu cel puțin 10 cm mai mare decât ghiveciul, iar apoi adăugați un strat de pietriș sau nisip pentru asigurarea unui bun drenaj. Păstrați pământul scos din groapă pentru mai târziu.

Pasul 2

Din pământul scos, curățați pietrele și încercați să obțineți un rezultat cât mai fin. Amestecați totul pământ pentru flori, achiziționat de la magazinele de specialitate. 

Pasul 3

Udați groapa pe care ați realizat-o la Pasul 1. Arborele de magnolie cu cât este mai mare, cu atât are nevoie de un pământ mai umed. Apoi, adăugați amestecul realizat la Pasul 2 astfel încât, după plantare, magnolia să fie sub nivelul pământului cu 10 cm.  

Pasul 4

Magnolia pe care o aveți deja în ghiveci, o scoateți cu tot cu pământ și o adăugați în groapa pregătită la pașii anteriori. Tasați bine pământul pentru a nu ajunge aer la rădăcinile magnoliei. 

Pasul 5

Indicat este să adăugați deasupra îngrășământ pentru magnolie și să udați bine în primele zile. Ulterior, arborele de magnolie nu mai are nevoie de atât de multă apă. 

 

Sfaturi esențiale pentru îngrijirea arbustului de magnolie

 

Vom prezenta câteva sfaturi esențiale pentru întreținere, iar mai multe detalii puteți găsi în articolul special dedicat instrucțiunilor de îngrijire pentru magnolie. 

Magnolia este chiar potrivită pentru zonele urbane, unde temperaturile sunt mai ridicate, iar clădirile o protejează de vântul puternic. De asemenea, unele soiuri preferă semiumbra, iar altele locurile foarte luminoase, pentru toate fiind ideală o umiditate ridicată. 

După ce au înflorit, magnoliile pot fi curățate de ramuri rupte sau bolnave, însă nu suportă o tăiere dură, acest procedeu le poate împiedica viitoare înflorire. Ajutați micul copac cu îngrășăminte nutritive ce conțin Azot, Fosfor și Potasiu. De asemenea, udați regulat magnolia în timpul anotimpului cald, în lunile ploioase luându-și apa pe cale naturală.

După ce ați plantat corespunzător planta de magnolie din ghiveci în grădină și i-ați oferit destulă grijă și iubire, nu rămâne decât să vă bucurați de mireasma inconfundabilă a florilor de primăvară, chiar la voi acasă. 

 

Cand se planteaza magnolia din ghiveci in gradina. Sfaturi pentru ingrijirea planteiCand se planteaza magnolia din ghiveci in gradina. Sfaturi pentru ingrijirea planteiCand se planteaza magnolia din ghiveci in gradina. Sfaturi pentru ingrijirea planteiCand se planteaza magnolia din ghiveci in gradina. Sfaturi pentru ingrijirea planteiCand se planteaza magnolia din ghiveci in gradina. Sfaturi pentru ingrijirea planteiCand se planteaza magnolia din ghiveci in gradina. Sfaturi pentru ingrijirea planteiCand se planteaza magnolia din ghiveci in gradina. Sfaturi pentru ingrijirea plantei