magnolia.ro

Ingrijirea trandafirilor din ghiveci in functie de anotimp

22 Septembrie 2022
Ingrijirea trandafirilor din ghiveci in functie de anotimp

Trandafirii sunt cele mai iubite flori la nivel mondial, se găsesc într-o varietate de soiuri și culori, având o multitudine de semnificații și legende. Deoarece sunt adesea considerați simbolul iubirii, trandafirii reprezintă cea mai bună alegere florală pentru dăruirea unei persoane speciale. Această floare a devenit extrem de populară în jurul anilor ‘80 când au fost obținute soiuri speciale ce rezistă în ghiveci, precum trandafirii pitici, cu ramuri și lăstari, de dimensiuni mici, în diferite forme și nuanțe. 

În zilele noastre, din ce în ce mai mulți oameni aleg să ofere trandafiri la ghiveci pentru ca aceștia să rămână mai mult în casele celor dragi, precum un însemn al atașamentului etern. 

Însă cum poți avea grijă de catifelatele flori chiar la tine acasă? În continuare vom prezenta care sunt sfaturile noastre de îngrijire a trandafirilor din ghiveci.


Îngrijirea trandafirilor din ghiveci- Generalități


În cele mai multe cazuri, trandafirii de interior vin însoțiți de ghivece mici, fiind achiziționați din florării. De aceea, recomandăm ca în locuință să fie mutați într-un ghiveci puțin mai mare, însă trecerea de la o dimensiune la alta să fie treptată, odată cu dezvoltarea plantei, de obicei, o dată la doi ani. De asemenea, locul de amplasare al ghiveciului este important, acesta ar trebui să fie luminos, însă nu cu o lumină directă, să fie aerisit, temperatura optimă fiind între 15 și 24 grade Celsius. Micii trandafiri adoră să aibă pământul constant umed, așa că vă sfătuim să îi udați din 2 în 2 zile. Atenție, dacă sunt udate în exces, rădăcinile pot putrezi. Bineînțeles, aceste informații au caracter general, creșterea plantei depinzând de mai mulți factori externi, precum umiditatea locuinței, amplasarea acesteia în funcție de punctele cardinale, sezon și, nu în ultimul rând, iubirea pe care o primește.

 
trandafiri_colorati_ghiveci_pe_masa.jpg

Cum îngrijești primăvara trandafirii din ghiveci


Primăvara este anotimpul ce marchează renașterea naturii, fiind momentul potrivit pentru a redecora casa sau apartamentul cu cele mai frumoase flori în ghiveci. Una dintre activitățile principale primăvara pentru îngrijirea trandafirilor din ghiveci este tăierea. Aceasta se realizează deasupra unui nod, ramurile ce au o nuanță de roșu închis spre cenușiu se micșorează pentru a le lăsa pe cele tinere (verzi) să se dezvolte sănătos. Există diferite stiluri de tăiere, cea scurtă va determina o creștere rapidă, însă cu flori mai puține, iar cea lungă va facilita bogăția florilor, dar într-un timp îndelungat. Mai mult, este important să luăm în considerare grosimea ramurilor, cele subțiri se taie la 20-25cm de bază, iar cele groase la 45-50 cm de bază. 

De asemenea, în îngrijirea trandafirilor din ghiveci primăvara regăsim și tratamentele fitosanitare deoarece în această perioadă apar primii dăunători, precum afidele, acarienii sau păianjenii roșii, fiind observabili pe frunze.


Îngrijirea trandafirilor vara


În timpul verii, totul este deja înflorit și plin de culoare, deci și casa va prinde viață, datorită frumoșilor trandafiri din ghiveci. În ceea ce privește îngrijirea în timpul acestui anotimp, pașii sunt simpli, fiind mai mult o întreținere. Recomandăm să nu amplasați planta direct în razele puternice ale soarelui, să aerisiți încăperea cât mai des pentru a menține o temperatură de maximum 25 grade Celsius. De asemenea, udatul să fie regulat pentru a se evita uscarea rădăcinilor, iar îngrășămintele să fie administrate din două în două săptămâni. Însă, cel mai important, bucurați-vă de minunata perioadă, admirați florile în lumina dimineții și lăsați parfumul acestora să vă umple casa, în unele cazuri, pânâ la finalul lunii septembrie.

trandafiri_galbeni_din_ghiveci_la_geam.jpg

 

Cum să ai grijă de trandafirii din casă toamna


Toamna este anotimpul schimbărilor, culorile trandafirilor din ghiveci încep să se estompeze, iar florile să se usuce. Este important să fie îndepărtat tot ce este uscat în cel mai scurt timp posibil și, specific acestui sezon, să se realizeze tunderea plantei. Trandafirii au nevoie de odihnă pentru a fi pregătiți pentru iarnă, de aceea recomandăm întreruperea administrării îngrășămintelor de la finalul lunii august. De asemenea, este bine să se curețe planta, să se mențină o temperatură constantă și să se realizeze un ultim tratament fitosanitar pentru a ne asigura că după iarnă vom avea bulbi sănătoși. 


Îngrijirea trandafirilor iarna


Iarna toată natura are parte de o odihnă binemeritată pentru ca anul următor să ne încânte din nou cu mireasma și coloristica specifice. Îngrijirea trandafirilor din ghiveci pe timpul iernii este relativ simplă, este nevoie să vă asigurați că temperatura nu scade sub 15 grade și să amplasați ghiveciul într-un loc semiumbros, aerisit. Deși nu au nevoie de atât de multă atenție ca în alte luni, vă recomandăm să oferiți aceeași dragoste trandafirilor ca ei să înflorească armonios primăvara. 

 

Sperăm că acest articol vă ajută să mențineți trandafirii din casa voastră în cea mai bună stare pentru a vă bucura de simbolurile iubirii cât mai mult timp posibil. 


Ingrijirea trandafirilor din ghiveci in functie de anotimpIngrijirea trandafirilor din ghiveci in functie de anotimpIngrijirea trandafirilor din ghiveci in functie de anotimp