magnolia.ro

Floarea de iris – legenda, semnificatie, ingrijire si idei de buchete pentru cei dragi

29 Decembrie 2022
Floarea de iris – legenda, semnificatie, ingrijire si idei de buchete pentru cei dragi

Floarea de iris și-a câștigat popularitatea, datorită structurii unice și nuanțelor intense. Perfecte pentru a aduce lumină în casele oamenilor, buchetele de iris au și un simbolism puternic. Irisul este o floare ornamentală și se găsește frecvent în zona mediteraneană; în principal în Franța, Italia și alte părți ale Europei Centrale. Simbol al regalității, floarea de iris are o legendă profund legată de Zei și Mitologia Greacă. 

Află din acest articol care este legenda florii de iris, ce semnificație are aceasta, cum o poți îngriji, dar și ce idei de buchete îți recomandăm. 

Legenda florii de iris

Legenda florii de iris își are originea în Mitologia Greacă, unde Iris era Zeița Curcubeului, dar și mesagerul lui Zeus și Herei. Ea purta mesaje din cer până pe Pământ pe arcul curcubeului. De asemenea, Iris a fost zeiță a mării și a cerului deoarece tatăl ei Thaumas „cel minunat” era un zeu marin, iar mama ei Elektra „chihlimbarul” o nimfă în nori. 

Numele florii conține un dublu sens, fiind legat atât de cuvântul grecesc iris „curcubeul”, cât și de eiris „mesager”. Se spune că Iris a fost însoțitoare pentru sufletele feminine pe drumul spre cer. Chiar și astăzi, grecii plantează iriși violet pe mormintele femeilor, astfel încât Iris să le ghideze spre locul lor de odihnă din rai.

Iris este înfățișată ca o tânără frumoasă, cu aripi de aur, un toiag și, uneori, un ulcior de apă în mână.

Ce semnificatie are floarea de iris atunci cand o daruiesti

daruire buchet iris

În epoca victoriană, perioadă în care emoțiile erau descurajate, a fost dezvoltat limbajul florilor. Datorită acestui limbaj, oamenii reușeau să transmită chiar și cele mai profunde emoții, prin intermediul buchetelor de flori

Astfel, ținând cont de etimologia cuvântului “Iris” dar și de legenda acestei flori, irisul este asociat cu comunicarea și cu mesajele sincere. Pe lângă aceste semnificații, floarea de iris mai simbolizează și speranța, credința și înțelepciunea. 

De asemenea, fiind atât de iubită pentru nuanțele sale speciale, floarea iris are o semnificație aparte, în funcție de culoarea petalelor. 

Irisul albastru

Doar câteva flori sunt capabile să producă natural o nuanță de albastru intens, iar irisul este printre ele. Datorită acestei trăsături unice, florile de iris albastru sunt cele mai populare în buchetele cadou.

Aceste flori sunt un simbol al credinței și speranței, iar în Europa este corelată cu regalitatea. În Egiptul Antic irisul albastru era asociat cu puterea, iar în Japonia cu eroismul. 

Dacă dăruiești soției un buchet sau un aranjament floral cu iriși, îi vei transmite că este cea mai importantă femeie din viața ta, fiind regina inimii tale. 

Irisul violet

O altă culoare faimoasă a florii de iris este violetul. Un iris violet semnifică adesea înțelepciune și admirație, dar și regalitatea, datorită asemănării cu albastru.

Un buchet de iriși violet este perfect de dăruit pentru aproape orice sărbătoare, dar în special pentru zile de naștere. Irisul este floarea lunii februarie, deci aranjamentele florale cu iriși mov sunt cadoul perfect pentru sărbătoriții din această perioadă. 

Iris galben

Irișii galbeni simbolizează optimismul și grija față de persoana care îi primește. Aceste flori sunt alegerea potrivită pentru cadoul unui coleg de birou sau un partener de afaceri. 

Florile galbene de iris simbolizează, de asemenea, mândria și speranța, ceea ce le face floarea de preferat pentru cineva care sărbătorește o realizare sau pentru o absolvire.

Nuanțele galbene strălucitoare vor îmbunătăți, cu siguranță, starea oricui, ceea ce face din irisul galben floarea perfectă de trimis prietenilor care trec printr-o perioada dificilă, pentru o recuperare rapidă.

Iris alb

Florile de iris alb sunt ideale pentru buchetele de mireasă, nu numai pentru că au un aspect elegant, ci și pentru că aceste flori semnifică puritatea, inima pură.

Un buchet de iriși albi eleganti se potrivește și unui mesaj de simpatie sau pentru a trimite urări de bine.

Sfaturi pentru îngrijirea florii de iris

 

ingrijire floare iris

 

Florile de iris adaugă instantaneu o atmosferă inedită în grădina ta, prin aspectul unic și culorile intense. Pentru a te bucura cât mai mult de minunata floare, chiar la tine acasă, iată câteva sfaturi utile pentru îngrijirea irisului!

  • La începutul primăverii, îndepărtați orice parte uscată pentru a permite o creștere proaspătă și sănătoasă.

  • Fertilizează primăvara devreme, cu un îngrășământ universal în jurul plantelor. Evitați îngrășămintele cu conținut ridicat de azot. Irișii reînfloriți funcționează cel mai bine dacă sunt fertilizați din nou după terminarea primului ciclu de înflorire.

  • Nu uda prea mult irișii; prea multă umiditate în sol poate duce la putrezirea rădăcinilor. 

  • Păstrați rizomii expuși. Spre deosebire de bulbi, rizomii de iris cu barbă au nevoie de puțin soare și de aer. Dacă sunt acoperiți cu pământ sau aglomerate de alte plante, vor putrezi.

  • Eliminați florile uscate în mod constant. 

  • După ce s-a terminat înflorirea, tăiați tulpinile florilor până la bază pentru a descuraja putregaiul rizomului, dar NU tăiați frunzele irisului. Frunzișul plantei continuă cu fotosinteza și generează energie pentru creșterea și înflorirea de anul viitor. 

  • După un îngheț puternic, îndepărtați orice frunziș, care pare pătat sau îngălbenit.

 

5 buchete cu iriși pe care le poți dărui celor dragi

Acum că ai aflat semnificația profundă a irișilor, fii sigur că un buchet cu aceste flori va surprinde persoana dragă și va transmite cele mai frumoase mesaje. Uite 5 recomandări de buchete cu iriși pe care le poți dărui, indiferent de ocazie!

 

Buchet cu trandafiri albi și iriși

Buchetul cu trandafiri albi și iriși este o combinație elegantă, ce dă naștere unui aranjament floral suav și energic deopotrivă. Pentru a-i demonstra unei persoane dragi cât de mult o prețuiești, o iubești, dar și pentru a-i mulțumi, acest buchet în nuanțe de mov și alb este alegerea potrivită. 

buchet trandafiri albi irisi

 

Buchet irişi, lalele şi frezii

Buchetul irişi, lalele şi frezii va câștiga zâmbetele oricărui destinatar, datorită culorilor vii și florilor delicate. Această combinație florală este mesagerul bucuriei și va lumina casele celor dragi ție, indiferent de ocazie. 

buchet irisi lalele frezii

 

Buchet trandafiri roz și iriși

Buchetul trandafiri roz și iriși este darul perfect pentru o femeie elegantă și creativă. Nuanțele roz și mov vor colora casele celor dragi ție și vor câștiga cele mai frumoase zâmbete. Acest aranjament floral emană bucurie, speranță și admirație. 

buchet trandafiri roz irisi

 

Carnaval de culori

Buchetul Carnaval de culori  - Irişi, lalele şi gerbera pentru o persoană veselă, plină de viaţă şi entuziasm. Un astfel de buchet va aduce un plus de energie în casa oricui. Potrivit pentru o ocazie specială din viaţa cuiva apropiat sau pur şi simplu pentru a înfrumuseţa o zi oarecare. Oamenii dragi au nevoie de tine tot timpul, aşa că acest buchet de flori poate fi dovada că te gândeşti la ei.

buchet carnaval de culori

 

Buchet trandafiri albi alstoemeria și iriși

Buchetul trandafiri albi alstoemeria și iriși poate spune un frumos „La mulţi ani!” , „Felicitări!” sau „Ce bine că te am lângă mine!”. Indiferent de ceea ce vrei să transmiţi cuiva drag, acest buchet va însoţi cu succes mesajul tău. Trandafiri albi, irişi şi alstroemeria, o combinaţie perfectă pentru un buchet ce va fi ţinut minte.

buchet trandafiri albi alstoemeria irisi



Sperăm că acest articol te-a ajutat să descoperi legenda florii de iris, să afli sunt semnificațiile acestei flori, ce mesaje transmit, dar și care sunt cele 5 buchete de iriși pe care ți le recomandăm pentru a-i surprinde pe cei dragi. 

 

Floarea de iris – legenda, semnificatie, ingrijire si idei de buchete pentru cei dragiFloarea de iris – legenda, semnificatie, ingrijire si idei de buchete pentru cei dragiFloarea de iris – legenda, semnificatie, ingrijire si idei de buchete pentru cei dragiFloarea de iris – legenda, semnificatie, ingrijire si idei de buchete pentru cei dragiFloarea de iris – legenda, semnificatie, ingrijire si idei de buchete pentru cei dragiFloarea de iris – legenda, semnificatie, ingrijire si idei de buchete pentru cei dragiFloarea de iris – legenda, semnificatie, ingrijire si idei de buchete pentru cei dragi