magnolia.ro

Cum te ajută florile oferite de Sfântul Dumitru să îi ţii pe cei dragi aproape

25 Octombrie 2016
Cum te ajută florile oferite de Sfântul Dumitru să îi ţii pe cei dragi aproape

În 26 octombrie credincioşii sărbătoresc ultima sărbătoare mare a toamnei : Sfântul Dumitru sau Sfantul Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir. Această zi este considerată în credinţa populară graniţa dintre toamnă şi iarnă şi, pe lângă însemnătatea religioasă, este o zi încărcată de simboluri şi obiceiuri.

Pentru a le merge bine în anul ce urmează, pentru a fi sănătoşi, dar şi petru a afla dacă va fi o iarnă grea, de-a lungul timpului oamenii au respectat cu credinţă o serie de tradiţii legate de Sfântul Dumitru.

Tradiţia focului viu este una dintre cele mai spectaculoase şi semnificative, fiind respectată în multe zone din ţară. În ajunul zilei de 26 octombrie se obişnuieşte să se aprindă focuri în curţi sau pe câmp, focuri peste care sar tinerii şi copiii. Se spune că cine sare peste foc va fi ferit de necazuri tot anul şi se va bucura de sănătate. De asemenea, focul îi va ajuta pe tinerii necăsătoriţi să îşi găsească perechea.

Femeile împart în ajun de Sfântul Dumitru colaci, fructe uscate, pâine sau covrigi celor care sar peste foc. Se mai spune că focul viu alungă fiarele şi are rolul de a face pământul mai roditor. De aceea, după stingerea focului, gospodarii aruncau cărbuni şi cenuşă în grădină şi în livezi pentru a avea recolte bogate.

Sfântul Dumitru este considerat ocrotitorul păstorilor. În această zi turmele coboară de la munte, iar ciobanii află cum va fi iarna. Una dintre tradiţiile respectate mai ales în Moldova este aruncarea de către cioban a cojocului în mijlocul oilor. Dacă se va aşeza pe el o oaie neagră, tradiţia spune că va urma o iarnă blândă, în timp ce dacă prima care se va aşeza va fi o oaie albă, iarna va fi geroasă.

O altă superstiţie este legată de flori. În apropierea zilei de Sfântul Dumitru înfloresc dumitriţele, ultimele flori ale anului. Se spune că dacă de Sfântul Dumitru dăruieşti unei persoane dragi o floare, legătura dintre voi va rămâne puternică şi în anul următor. Pentru ca acest lucru să se întâmple, poţi alege chiar un buchet ce conţine dumitriţe (crizanteme). Vei face o surpriză cuiva drag şi vei asigura şi o bună înţelegere în anul ce vine.

De asemenea, dacă cineva drag îşi sărbătoreşte onomastica de Sfântul Dumitru, îi poţi transmite gândurile tale bune tot prin flori. Am pregătit o colecţie specială cu flori şi aranjamente florale de Sfântul Dumitru.

Pentru doamne poţi alege un buchet de flori, iar pentru domni, un aranjament cu plante şi o sticlă de băutură fină. Indiferent de motivul pentru care dăruieşti flori în această zi, ele îţi promit încă un an frumos alături de persoana dragă la care te-ai gândit.

Cum te ajută florile oferite de Sfântul Dumitru să îi ţii pe cei dragi aproapeCum te ajută florile oferite de Sfântul Dumitru să îi ţii pe cei dragi aproapeCum te ajută florile oferite de Sfântul Dumitru să îi ţii pe cei dragi aproapeCum te ajută florile oferite de Sfântul Dumitru să îi ţii pe cei dragi aproapeCum te ajută florile oferite de Sfântul Dumitru să îi ţii pe cei dragi aproapeCum te ajută florile oferite de Sfântul Dumitru să îi ţii pe cei dragi aproapeCum te ajută florile oferite de Sfântul Dumitru să îi ţii pe cei dragi aproapeCum te ajută florile oferite de Sfântul Dumitru să îi ţii pe cei dragi aproape