magnolia.ro

Cum se îngrijește Yucca

10 Iulie 2018
Cum se îngrijește Yucca

Yucca este un gen de plante perene aparținând familiei Agavaceae, originară din regiunile aride din America de Nord și Centrală. Aceste plante rezistente sunt cunoscute pentru aspectul lor uimitor, cu frunze în formă de sabie și tulpini înalte împodobite cu flori frumoase albe sau crem. Iată cum se îngrijește Yucca! 

Transvazare yucca

Transvazaţi yucca în ghivece mai mari pe măsură ce crește și rădăcinile acaparează ghiveciul. Când se ajunge la dimensiuni ale vasului de 35-40 cm în diametru, se poate doar împrospăta pământul de la suprafața ghiveciului, înlocuindu-l cu pământ proapsăt pe o adâncime de aproximativ 5 cm.

Udare yucca 

Yucca trebuie udată moderat între aprilie şi octombrie, evitând băltirea apei în tăviţă, iar la fiecare 4 săptămâni este recomandat să o fertilizati cu îngrăşământ special pentru plante decorative prin frunze.

Lumină yucca

Yucca are nevoie de multă lumină, însă ferită de razele directe ale soarelui. Vara poate fi aşezată în aer liber. Când temperatura este ridicată, e recomandat sa pulverizaţi planta cu apă pe frunze, dar numai atunci când se găseşte la umbră.

Temperatură yucca

Yucca poate sa stea iarna la o temperatură de 10 grade Celsius (poate suporta chiar şi 7 grade Celsius). Iarna, fiind în stare de repaus, trebuie să udaţi yucca destul de rar (deoarece în zonele de origine este obişnuită cu lungi perioade de secetă). Opriţi feritilizarea între noiembrie şi martie.

Reproducere yucca

Dacă alegeți înmulțirea prin semințe, Yucca se însămânţează în februarie-martie la 0.5 cm adâncime, într-un pământ umed. Introduceţi semințele într-o lădiţă pe care o mentineţi la umbră şi la 21 grade Celsius; când seminţele au încolţit și încep să apară plăntuțele, aşezaţi-le într-un loc luminos. Când acestea vor avea înălţimea de 5-8 cm (aprox. după 3 luni), replantaţi-le sparat în ghivece de aproximativ 13 cm în diametru. Pentru un drenaj adecvat, puneți pe fundul ghiveciului cioburi de teracotă şi completați cu un pământ pentru plante decorative prin frunze.
 
O variantă mult mai ușoară este înmulțirea prin butași de tulpină. Dacă plantele mature ajung prea mari si îşi pierd forma, se pot multiplica prelevând fragmente de tulpină primăvara-vara. Se scoate vechea plantă din ghiveci, se aşează tulpina lemnoasă pe o suprafaţă plată şi stabilă şi se taie în segmente de lungimi diferite (minimum 10 cm).Trataţi suprafaţa tăiată cu pulbere de hormoni rizogeni şi plantaţi segmentele într-un amestec constituit din părţi egale de turbă şi nisip grosier, îngropându-le suficient de adânc pentru a le menţine verticale.
 
Acoperiţi ghiveciul cu un clopot de plastic transparent şi mentineţi-l protejat de lumina directă a soarelui, la o temperatură de 24-27 grade Celsius. Mentineţi umiditatea compostului la un nivel adecvat. Îndepărtaţi învelişul de plastic după 3 săptămâni, când vlăstarele tinere s-au dezvoltat, şi transferaţi-le în alte ghivece separat sau în grupuri de 2-3.

Pericole şi precautii pentru yucca

Dacă expunerea la lumină este insuficientă, frunzele de la bază ale plantei yucca încep să-şi piardă coloritul. O udare excesivă veştejeşte yucca, o face mai fragilă și poate provoca inclusiv putrezirea rădăcinilor și moartea plantei. Ca regulă de bază, lăsați pâmântul din giveci să fie complet uscat la suprafață înainte de o nouă udare.