magnolia.ro

Cum să te bucuri mai mulţi ani de bradul în ghiveci

19 Decembrie 2016
Cum să te bucuri mai mulţi ani de bradul în ghiveci

Dacă ai ales să cumperi un brad în ghiveci pe care să-l împodobești de Crăciun, cu siguranţă nu îți dorești ca acesta să fie singurul an în care să te bucuri de el.

Întreţinerea unui brad la ghiveci creează de multe ori probleme din cauza lipsei informaţiilor corecte cu privire la etapele ce trebuie urmate atunci când hotărâm să avem în casă un brad viu. Longevitatea bradului depinde de modul de îngrijire.

Pentru a elimina din întrebări şi a te încuraja să alegi un brad la ghiveci pentru Crăciun, îți dăm câteva sfaturi utile pentru ca brăduţul tău să aibă o viaţă lungă.

  • În primul rând, alege cu atenţie bradul. Verifică să nu-i cadă acele. Dacă acele cad, e un semn că nu a fost hidratat corespunzător, nu a fost păstrat în condiţii optime sau că a fost transplantat în ghiveci, nu crescut direct în ghiveci.
  • Bradul trebuie aclimatizat. De aceea nu se recomandă introducerea lui direct în locuinţă, la temperaturi ridicate. Trebuie tinut 3-4 zile pe o terasă, balcon închis sau într-un garaj luminos. În acest fel, se va obişnui treptat cu diferenţa de temperatură şi nu va suferi un şoc termic.
  • Alege locul unde va fi amplasat bradul astfel încât să nu se confrunte cu temperaturi prea ridicate. Sfatul nostru este să alegi cea mai răcoroasă încăpere din casă. Temperatura potrivită nu trebuie să depăşească 20 de grade.
  • Nu aşeza bradul lângă o sursă de căldură. Aerul uscat îl va afecta şi există riscul de a începe să se usuce.
  • Udă pământul zilnic (în special dacă temperatura este mai ridicată decât cea recomandată) cu 500-1000ml de apă. Se poate pulveriza şi pe coroană, bradul iubind umiditatea. Pentru a şti când este nevoie de o nouă udare, este recomandat să verifici suprafaţa pământului din ghiveci. Dacă aceasta este uscată, e semn că bradul mai are nevoie de apă.
  • Pune sub ghiveci o farfurie în care să se poată colecta apa în momentul în care îl uzi. Apa nu trebuie însă lăsată să stagneze în farfurie. După aproximativ jumătate de oră de la udare, apa ce se scurge în farfurie trebuie aruncată. În acest fel se evită pericolul ca rădăcinile să înceapă să putrezească.
  • Nu ţine bradul în interior mai mult de 2 săptămâni. Va începe să se usuce. Coniferele sunt plante de exterior, aşa că iarna au nevoie de temperaturi scăzute.
  • Înainte să fie scos afară, are nevoie de o altă aclimatizare. 4-5 zile bradul trebuie ţinut într-un loc răcoros, dar cu temperaturi pozitive.
  • Dacă iarna este blândă, bradul poate fi plantat imediat după ce este scos afară, însă doar dacă temperatura este peste 0 grade C. După plantare, se udă bine. Dacă temperatura nu permite, va fi păstrat în ghiveci până la începutul lunii martie. Ghiveciul va fi protejat cu folie cu bule sau cu un material de iută, astfel încât să nu existe riscul îngheţului rădăcinilor. Se va uda în zilele cu temperaturi mai ridicate.
  • Dacă dorești să păstrezi bradul în ghiveci până anul următor, acest lucru este posibil, însă primăvara va fi transvazat într-un ghiveci mai mare şi i se va administra îngrăsământ pentru conifere.
Cum să te bucuri mai mulţi ani de bradul în ghiveciCum să te bucuri mai mulţi ani de bradul în ghiveciCum să te bucuri mai mulţi ani de bradul în ghiveciCum să te bucuri mai mulţi ani de bradul în ghiveciCum să te bucuri mai mulţi ani de bradul în ghiveci