magnolia.ro

Sfântul Gheorghe. Care este rolul florilor în această zi

13 Aprilie 2021
Sfântul Gheorghe. Care este rolul florilor în această zi

Cu o importanţă aparte în cultura tradiţională românească, ziua Sfântului Gheorghe este sărbătorită de creştini în fiecare an pe data de 23 aprilie. În această zi se spune că începe anul pastoral, Sfântul Gheorghe fiind considerat protectorul animalelor şi al culturilor. 

Tot cu această ocazie, sărbătoresc ziua onomastică toate persoanele cu numele de Gheorghe și derivate, precum Georgiana, Georgeta, Geta, Gina, Gherghina și altele similare lor. Alege să le oferi o surpriză plăcută, dăruind un buchet de flori de Sfântul Gheorghe, atent aranjat de florarii noștri experimentați. 


La fel ca în cazul multor altor sărbători, şi Sfântul Gheorghe este marcat printr-o serie de ritualuri care încă se păstrează în multe zone din ţară.

De la stropitul cu apă al oamenilor şi al animalelor, la aprinderea “focurilor vii” pe dealuri sau la ungerea ușilor și a ferestrelor cu usturoi, toate obiceiurile au ca rol apărarea gospodăriei și a familiei de spiritele rele, precum și asigurarea bunăstării și a sănătății membrilor familiei.

O legătură importanță se face între Sfântul Gheorghe și renașterea naturii, considerându-se chiar ca fiind protectorul vegetației și al naturii. Tocmai de aceea, cel mai răspândit obicei din ajunul acestei sărbători este împodobirea casei și a anexelor cu ramuri vegetale.

Simbolurile vegetale diferă de la o regiune la alta. Astfel, în Transilvania se folosesc ramuri de rug, salcie sau leuștean, în Banat oamenii își împodobesc porțile, ușile și ferestrele cu ramuri de fag sau gorun, iar în Muntenia se folosesc ramuri de păr sau de stejar. Se spune că rolul lor este cel de a proteja casa de strigoi și alte spirite rele.

Dacă în exteriorul casei elementele vegetale sunt atât de prezente și au scopul de a proteja locuința, în interior e nevoie de elemente vegetale care să contribuie la armonia din familie. O vază cu flori nu trebuie să lipsească din casa ta în această perioadă. Fie că vorbim despre trandafiri, flori de primăvară sau flori exotice, prezența lor în casă va ajuta comunicarea dintre membri familiei.

Mai mult decât atât, fiind o zi în care mulți români își aniversează ziua de nume, nu există cadou mai potrivit decât un buchet de flori, un aranjament floral sau unul cu plante în ghiveci.

Sfântul Gheorghe. Care este rolul florilor în această ziSfântul Gheorghe. Care este rolul florilor în această zi