magnolia.ro

Care sunt diferenţele între Sfântul Valentin şi Dragobete

16 Februarie 2021
Care sunt diferenţele între Sfântul Valentin şi Dragobete

Când vine vorba despre a sărbători cel mai frumos sentiment, românii au parte de două zile dedicate iubirii. Două zile în care pot face declaraţii de dragoste şi pot oferi cadouri persoanelor pe care le iubesc: celebrul Valentine’s Day şi românescul Dragobete.

Mulţi aleg să celebreze iubirea doar de Sfântul Valentin, notorietatea acestei zile fiind mult mai mare. Unii îl preferă pe Dragobete, amintindu-şi cu drag de tradiţiile româneşti, în timp ce alţii profită de ambele ocazii pentru a face o surpriză persoanei dragi.

Dragobetele se apropie, iar îndrăgostiţii nu au niciun motiv să nu se mai bucure o dată în plus de toată atenţia persoanei iubite şi de posibilitatea de a mai face o altă bucurie celor pe care îi iubesc. Te întrebi cum se sărbătoreşte Dragobetele şi care sunt diferenţele dintre sărbătoarea românească a iubirii şi Valentine’s Day? Principala diferenţă o reprezintă chiar personajele care stau la baza acestor sărbători.

Valentine’s Day este o sărbătoare conturată în jului Sfântului Valentin, un preot roman care oficia căsătorii în secret, fiind din această cauză închis de către împăratul Claudius al II-lea. Pentru că a refuzat să renunţe la creştinism, preotul a fost executat în 14 februarie 269 sau 270. În anul 496 a fost sanctificat şi considerat de atunci protectorul iubirii şi al îndrăgostiţilor.

Despre Dragobete se spune că a fost fiul babei Dochia, un tânăr extrem de chipeş şi pasional, fiind considerat cel care oficia în cer „nunta” tuturor animalelor. Ulterior, s-a considerat că el era şi cel care lega relaţiile între oameni. De aceea Dragobete este în tradiţia populară ocrotitorul iubirii şi cel care aduce noroc îndrăgostiţilor.

Tradiţiile de demult legate de ziua de Dragobete şi-au pierdut azi din importanţă. Dacă înainte, în lumea satului era o sărbătoare în care tinerii se adunau şi era prilej de a-şi face publică iubirea sau de a lega noi relaţii, azi este doar o altă ocazie cu care cei ce se iubesc pot să îşi facă daruri şi să îşi spună cuvinte de iubire.

În prezent nu mai există, aşadar, deosebiri semnificative în ceea ce priveşte modul în care cele două sărbători dedicate iubirii sunt celebrate. Când vorbim despre cadouri, florile rămân şi de Dragobete principalul dar cu care îndrăgostiţii îşi răsfaţă iubitele. Tocmai de aceea, şi în acest an am pregătit o colecţie specială cu flori de Dragobete. Poţi alege un buchet sau un aranjament romantic din trandafiri, un buchet vesel cu flori de primăvară sau un buchet mixt prin care să aduci zâmbete pe chipul iubitei sau al soţiei.

Orice zi este potrivită pentru a face gesturi de iubire, iar zilele dedicate iubirii sunt cu atât mai speciale. Profită de ele şi fă surprize ce nu vor fi trecute cu vederea.
Sursa foto: Pixabay

Care sunt diferenţele între Sfântul Valentin şi DragobeteCare sunt diferenţele între Sfântul Valentin şi DragobeteCare sunt diferenţele între Sfântul Valentin şi DragobeteCare sunt diferenţele între Sfântul Valentin şi DragobeteCare sunt diferenţele între Sfântul Valentin şi Dragobete