magnolia.ro

Când e Valentine’ s Day și care este istoria acestei zile

08 Februarie 2021
Când e Valentine’ s Day și care este istoria acestei zile

Ziua îndrăgostiților, Sfântul Valentin sau Valentine’s Day, așa cum este cunoscută această zi în întreaga lume, se sărbătorește în fiecare an în data de 14 februarie și este un bun prilej de a-ți arăta afecțiunea pentru persoana iubită.

Cine a fost Sfântul Valentin

Despre Sfântul Valentin există mai multe legende, însă cea mai cunoscută dintre ele spune că Valentin a fost un preot roman care a trăit în secolul al III-lea, perioadă în care împăratul Claudiu al II-lea a interzis căsătoriile deoarece susținea că bărbații căsătoriți sunt soldați slabi. Valentin a nesocotit această regulă și ar fi continuat să îi căsătorească pe îndrăgostiți în secret.

În momentul în care împăratul află despre faptele preotului, Valentin este închis și condamnat la moarte. Legenda mai spune că în timpul petrecut în închisoare, Valentin s-a îndrăgostit de fiica temnicerului, iar în 14 februarie, ziua în care a fost executat, i-ar fi trimis acesteia o scrisoare semnată „De la Valentinul tău”, de unde ar fi pornit și tradiția trimiterii felicitărilor în această zi.

De când se sărbătorește Valentine’s Day

La jumătatea lunii februarie, romanii obișnuiau să sărbătorească începutul primăverii printr-un festival numit Lupercalia. În cadrul acestui festival băieții își alegeau o parteneră prin extragerea numelui unei fete dintr-o urnă. Cuplul format făcea apoi un schimb de cadouri, iar, uneori, tinerii ajungeau chiar la căsătorie. Se crede că din dorința bisericii de a elimina acest obicei păgân și de a-l transforma într-o sărbătoare creștină, în anul 496 Papa Gelasius a decis ca ziua de 14 februarie să fie cea în care este cinstit Sfântul Valentin. Se pare că de atunci tinerii au asociat ziua Sfântului Valentin cu o sărbătoare romantică. 

Primele dovezi ale trimiterii de scrisori de iubire în 14 februarie datează din anul 1415, fiind o poezie compusă de Charles, duce de Orleans, pentru soţia lui, pe când era întemnițat în Turnul Londrei.

Secolul al XVII-lea este cel în care sărbătoarea devine foarte cunoscută în Anglia, iar în secolul al XVIII-lea, 14 februarie se sărbătorește în multe părți ale lumii, fiind deja populară tradiția oferirii de mici daruri între îndrăgostiți, dar și între prieteni.

Cum se sărbătorește azi Ziua îndrăgostiților

În zilele noastre, popularitatea acestei sărbători este și mai mare, cuplurile de toate vârstele profitând de această zi pentru a-și face surprize romantice.

Felicitările cu declarații de dragoste nu lipsesc nici în zilele noastre, iar cadourile precum florile și bomboanele de ciocolată sunt nelipsite. Jucăriile din pluș sunt și ele un cadou des întâlnit.

Dacă vrei să te inspiri pentru acest an, vezi ce cadouri de Valetine’s Day poți oferi astfel încât să îți lași persoana dragă fără cuvinte.

Când e Valentine’ s Day și care este istoria acestei zile