magnolia.ro

PREGĂTIREA PLANTELOR PENTRU IERNAT

01 Septembrie 2011
PREGĂTIREA PLANTELOR PENTRU IERNAT

Informaţii generale despre plantele de interior şi exterior – o dată cu trecerea de la toamnă la iarnă

Plantele nu se transvazeaza toamna, se completeaza doar cu pamant în ghiveci, în cazul în care nu au suficient. Se renunţă treptat la administrarea de îngrăşământ. Toamna plantele intră în repaos, aşadar trebuie redusă fertilizariea lor, la o singura dată pe luna (variază, în funcţie de specificul fiecărei plante).

Plantele se udă mai rar în sezonul rece. Se verifică întotdeauna ca pământul să fie umed la suprafaţă, (pentru plantele care preferă mai multă apă de obicei) dar niciodată îmbibat cu apă. Nu este recomandat ca în tăviţa, farfurioara plantelor să rămână apa depozitată.

Trecerea de la exterior, la interior se face oarecum treptat. Plantele de exterior se aduc întâi şi se poziţionează într-un loc care să le favorizeze acomodarea cu noul regim de lumină, temperatură, pe holuri, verande, sau în locuri închise, urmând ca apoi să fie aşezate în locurile propriu-zise de iernare.

PREGATIREA PLANTELOR DE EXTERIOR PENTRU IERNAT

La plantele de exterior în ghiveci, de exemplu, Rhododendronului i se protejează tulpina cu ace de pin şi frunze care se pun la baza ghivecului, ghiveci care la rîndul său va fi îmbrăcat în pânză, la fel ca şi întreaga plantă. Ghiveciul poate fi îmbrăcat în pânză, hârtie şi deşeuri textile.

Crizantemele, dacă mai au flori, nu trebuie tăiate. Partea uscată trebuie lăsată astfel, ea avînd rolul să protejeze planta de frig până în primăvară. Şi la plantele aromatice de exterior (cum sunt levănţica şi cimbrul), partea uscată trebuie să rămână intactă. Nu se taie. Aceste plante de exterior ar trebui să fie aşezate într-un loc cît mai ferit de curenţii de aer.

Din arbuştii de exterior, cei mai sensibili sunt ilexul, şi speciile de Magnolia, în special Magnolia grandiflora. Ghivecele acestora trebuie protejate cu pânză (iută) sau folie cu bule.. Pomii fructiferi la balot trebuie protejaţi pe tulpină cu folie specială. Pomii fructiferi plantaţi nu trebuie protejaţi pentru iarnă, ei sunt rezistenţi . La fel şi coniferele.

Nuferii de baltă, în cazul în care balta îngheaţă, se scot şi se pun într-un sac de plastic, la loc răcoros, ferit de lumină şi se ţin astfel pînă în primăvară, când se pun înapoi în baltă, lac, iaz, etc.

PREGĂTIREA PLANTELOR DE INTERIOR PENTRU IERNAT

Plantele de interior (cum sunt trandafirii japonezi, begoniile, orhideele, etc) se păstrează la temperaturi de aprox. 20 grade Celsius. Se reduce udarea lor, în funcţie de temperatura camerei. Plantele aromatice (leandrul, dafin, mirt, etc) se ţin tot la temperatura camerei şi se udă moderat.

Palmierii şi citricele se aduc iarna în interior, pentru a fi protejate de îngheţ. Citricele trebuie să aibă lumină, astfel încât să perioada de vegetaţie e mai puţin intensă, fructele continuă să crească.

Bulbii care se plantează abia primăvara, se păstrează foarte bine în locurile reci, unde temperatura atinge 5-10 grade Celsius. Trebuie feriţi de lumină, pentru a nu favoriza dezvoltarea. Legat de bulbii care se plantează în aces sezon, toamna, aceasta se efectuează la diferite adâncimi, până la 10 cm max, urmând să înflorească în perioada martie-aprilie.

PREGĂTIREA PLANTELOR PENTRU IERNATPREGĂTIREA PLANTELOR PENTRU IERNAT