magnolia.ro

INSTRUCTIUNI INGRIJIRE BONSAI (3)

29 Iunie 2011
INSTRUCTIUNI INGRIJIRE BONSAI (3)
Ingrasamantul  pentru bonsai
 
 Administrarea lui trebuie sa fie regulata, ca pentru orice planta in ghiveci, insa trebuie tinut cont de urmatoarele aspecte :
o   unui bonsai recent transplantat nu trebuie sa i se administreze ingrasamant pentru cel putin 3 saptamani, pana cand radacinile noi incep sa se dezvolte
o   Verificati pamantul bonsaiului inainte de a aplica ingrasamantul. Aceasta presupune raspandirea lui in sol astfel incat sa puteti preveni distugerea radacinilor
o   Administrati bonsaiului ingrasamantul cu precadere pe timpul verii si mai rar in timpul iernii. Plantele inactive au mai putina nevoie de ingrasamant, in comparatie cu celelalte.
o   Concentratiile mai slabe de ingrasament sunt preferabile celor puternice care se pot depune in sol si crea astfel un mediu toxic pentru radacinile bonsaiului
o   E preferabil sa folositi un ingrasamant potrivit pentru bonsaiul de interior, decat folositi mai multe tipuri
 
Lumina pentru bonsai
 
o   Daca tineti bonsaiul undeva langa geam astfel incat sa aiba suficienta lumina este bine. Trebuie ferit insa de bataia directa a razelor soarelui. Iarna mutati planta aproape de o fereastra.
o    Draperiile net sunt ideale pentru a reduce intensitatea directa a razelor solare. O planta care este asezata pe o masa va primi mai multa lumina decat una pozitionata pe podea.
Temperatura pentru bonsai
Difera in functie de fiecare specie de bonsai de interior.
 
Umiditatea la bonsai
 
o   Bonsaii sunt plante tropicale sau subtropicale, ca urmare prefera o atmosfera umeda. Nivelul optim de umiditate la bonsai depinde de temperatura : cu cat temperatura e mai ridicata, cu atat bonsaiul are nevoie de mai multa umiditate care sa-i permita plantei sa de dezvolte sanatos.
o   Umiditatea pentru bonsai poate fi creata in doua moduri ; prima: fie pulverizati bonsaiul cu apa pe frunze cand temperatura e ridicata. Trebuie evitata pulverizarea plantelor cand acestea se afla la lumina puternica si de asemenea florile trebuie evitate sa fi pulverizate.
o   O a doua modalitate de creare a unei atmosfere umede e alaturarea a mai multi bonsai intr-o « tava » care sa nu aiba scurgere, si care sa fie umpluta cu pietricele. Astfel, pietrisul va produce o umiditate potrivita pentru bonsai, la fel ca microclimatul creat atunci cand un numar de plante sunt crescute impreuna.