INSTRUCTIUNI INGRIJIRE BONSAI (3)

Ingrasamantul  pentru bonsai
 
 Administrarea lui trebuie sa fie regulata, ca pentru orice planta in ghiveci, insa trebuie tinut cont de urmatoarele aspecte :
o   unui bonsai recent transplantat nu trebuie sa i se administreze ingrasamant pentru cel putin 3 saptamani, pana cand radacinile noi incep sa se dezvolte
o   Verificati pamantul bonsaiului inainte de a aplica ingrasamantul. Aceasta presupune raspandirea lui in sol astfel incat sa puteti preveni distugerea radacinilor
o   Administrati bonsaiului ingrasamantul cu precadere pe timpul verii si mai rar in timpul iernii. Plantele inactive au mai putina nevoie de ingrasamant, in comparatie cu celelalte.
o   Concentratiile mai slabe de ingrasament sunt preferabile celor puternice care se pot depune in sol si crea astfel un mediu toxic pentru radacinile bonsaiului
o   E preferabil sa folositi un ingrasamant potrivit pentru bonsaiul de interior, decat folositi mai multe tipuri
 
Lumina pentru bonsai
 
o   Daca tineti bonsaiul undeva langa geam astfel incat sa aiba suficienta lumina este bine. Trebuie ferit insa de bataia directa a razelor soarelui. Iarna mutati planta aproape de o fereastra.
o    Draperiile net sunt ideale pentru a reduce intensitatea directa a razelor solare. O planta care este asezata pe o masa va primi mai multa lumina decat una pozitionata pe podea.
Temperatura pentru bonsai
Difera in functie de fiecare specie de bonsai de interior.
 
Umiditatea la bonsai
 
o   Bonsaii sunt plante tropicale sau subtropicale, ca urmare prefera o atmosfera umeda. Nivelul optim de umiditate la bonsai depinde de temperatura : cu cat temperatura e mai ridicata, cu atat bonsaiul are nevoie de mai multa umiditate care sa-i permita plantei sa de dezvolte sanatos.
o   Umiditatea pentru bonsai poate fi creata in doua moduri ; prima: fie pulverizati bonsaiul cu apa pe frunze cand temperatura e ridicata. Trebuie evitata pulverizarea plantelor cand acestea se afla la lumina puternica si de asemenea florile trebuie evitate sa fi pulverizate.
o   O a doua modalitate de creare a unei atmosfere umede e alaturarea a mai multi bonsai intr-o « tava » care sa nu aiba scurgere, si care sa fie umpluta cu pietricele. Astfel, pietrisul va produce o umiditate potrivita pentru bonsai, la fel ca microclimatul creat atunci cand un numar de plante sunt crescute impreuna.