magnolia.ro

FICUS MICROCARPA

01 Mai 2011
FICUS MICROCARPA

Familia acestei plante e Moraceae. Genul: ficus. Specia: microcarpaGenul ficus cuprinde plante extrem de diferite, de la arbori care depasesc 30 m inaltime in tarile lor de origine, pana la specii pitice, taratoare. Ficusii au o intrebuintare diferita. Ficus microcarpa (ficus retusa) sau ficus bonsai retusa e o planta ornamentala de interior, usor de intretinut, ideala pentru birou si nu numai. De retinut este urmatorul aspect: orice planta poate deveni un bonsai, daca poate lua forma mai mica decat cea normala si daca poate rezista ani intregi plantata in ghiveci. Pana si ierburile pot lua forma aceasta.
Planta ficus microcarpa se poate stiliza astfel incat sa corespunda modului in care sa arate un bonsai. Cel mai important aspect este a se tine cont intai de necesitatile plantei pe care o transformati in bonsai si abia apoi de regulile de realizare a bonsaiului. Astfel, aspectele pe care trebuie sa le luati in considerare sunt urmatoarele: radacinile plantei sa poata fi tunse, ramurile sa poata fi taiate, planta sa reziste in ghiveciul in care va fi plantata. Nu e de neglijat faptul ca orice modificare pe care ati face-o in forma si modul de ingrijire a plantei, acestea nu trebuie sa o afecteze negativ.
Ficusii sunt plante rustice, usor de cultivat. Vara, ficusii microcarpa se mentin in locuri umbrite, se uda moderat si se pulverizeaza cu apa pe frunze. Iarna, temperatura cea mai favorabila este intre 12-14 grade Celsius si 18-22 grade Celsius pentru ficusii cu frunzele panasate. Stimularea cresterii se realizeaza prin folosirea ingrasamantului.
Ficus microcarpa denumit si Ficus retusa, trebuie sa fie bine ingrijit. Iarna necesita lumina din abundenta iar vara filtrata usor de o perdea. Udare periodica dar fara a mentine pamantul ud pentru ca surplusul de apa din ghiveci duce la putrezirea radacinilor.
Pentru crearea umiditatii ambientale necesare ficusului, pulverizati periodic frunzele acestuia cu apa la temperatura camerei. Nu tineti ghiveciul in apropierea unei surse de caldura (calorifer, radiator soba etc. ) dar nici in vecinatatea unei usi sau geam ce stau permanent deschise sau se deschid foarte des.
Precautii: cele legate de caderea frunzelor care se manifesta deseori datorita excesului de umiditate in sezonul rece, dar si uscaciunii excesive. Ingalbenirea si caderea catorva frunze din cand in cand sunt procese firesti, tinand cont de anotimpul in care ne aflam. Dar daca procesul se accelereaza si ficusul microcarpa incepe sa piarda din ce in ce mai multe frunze, atunci poate fi vorba de o dereglare de udare, de uscaciunea aerului sau de curenti reci de aer.
Transplantarea plantei ficus microcarpa se face la sfarsitul lunii aprilie sau chiar la inceputul verii, in ghivece mai mari, iar pamantul recomandat a fi folosit este cel bogat in humus, cu ½ turba si ½ nisip.
Ca si modalitatati de inmultire, ficusul microcarpa se butaseste iar o alta metoda e prin marcotaj aerian. Referitor la prima modalitate, se fac butasi de varf cu 2-4 frunze sau din fragmente de tulpina cu 1-2 frunze, care se tin in apa calda 10-15 minute, pentru oprirea latex-ului. Pentru reducerea suprafetei de evaporare, frunzele se ruleaza si se prind cu ata sau cu sarma. Butasii inradacineaza in circa 4-6 saptamani, fie in amestec de turba si nisip, fie in apa.