magnolia.ro

BEAUCARNEA RECURVATA – planta exotică recomandată de designeri pentru un interior modern si elegant

01 Martie 2011
BEAUCARNEA RECURVATA – planta exotică recomandată de designeri pentru un interior modern si elegant

BEAUCARNEA RECURVATA
Carte de identitate
Genul Beaucarnea cuprinde 20 de specii, dintre care doar puţine sunt cultivate, cea mai cunoscută fiind Beaucarnea recurvata, originară din regiunile deşertice ale Mexicului. Beaucarnea face parte din familia Gigliacee, are un aspect de arbust, o înălţime de 2-4 m, ca şi diametru, cel puţin 90 de cm. Are o tulpină groasă şi cărnoasă, de culoare gri-brun şi înfloreşte rareori sub forma de ciorchini de flori albe. I se mai spune « Picior de elefant » datorită bazei sub formă de bulb. Beaucarnea recurvata este o plantă cu un efect special în locul unde este amplasată (e o planta ideală pentru birou) şi nepretenţioasă din punct de vedere al întreţinerii.
Expunerea ei poate să fie în plină lumină deoarece suportă bine chiar si temperaturi de 21 grade Celsius. Când temperatura depăşeşte 20 grade Celsius, planta poate fi pulverizată cu apă pe frunze, în special pe dosul acestora. Beaucarnea recurvata trebuie replantată în aprilie, dar transvazarea ei se face doar dacă planta ajunge la dimensiuni prea mari în raport cu ghiveciul în care este aşezată. Se sufraţează la 2-3 ani. La schimbarea ghiveciului e recomandat să se foloseasca un ghiveci cu un sfert mai mare în diametru decât diametrul ghiveciului iniţial. Important este ca diametrul vasului să fie doar cu puţin mai mare decât „bulbul” plantei şi să fie mai mult lat decât adânc. Primăvara şi vara este recomandat să udaţi bine Beaucarnea recurvata lăsând pământul să se usuce între udări succesive. Ca şi precauţie, trebuie să evitati udarea excesivă în timpul iernii, deoarece poate produce putrezirea rădăcinilor, şi de aici, prin extindere, a trunchiului.
Primăvara, adăugati un îngrăşământ lichid pentru plante de interior, decorative prin frunze, de la debutul perioadei vegetative şi până la sfârşitul verii. Toamna şi iarna e de preferinţă să mentineţi Beaucarnea recurvata la o temperatură în jur de 10 grade Celsius; trebuie să suspendaţi udarea (deoarece planta supravieţuieşte pe baza apei înmagazinate în porţiunea inferioară, dilatată, a tulpinii). Pentru a se dezvolta , este optim să-i oferiţi plantei o perioadă de repaus vegetal, scop pentru care trebuie să o menţineţi la temperaturi scăzute (niciodată mai mici de 7 grade Celsius). În timpul lunilor de iarnă Beaucarnea recurvata are nevoie de cât mai multă lumină şi este indicat să evitaţi expunerea ei la curenţi de aer rece. Odată ce aţi găsiţi locul adecvat, evitaţi să o mai mutaţi. Înmulţirea plantei se realizează prin butaşi de tulpină în condiţii speciale.
Bolile şi dăunătorii de care poate fi afectată beaucarnea recurvata sunt: îngălbenirea frunzelor graţie lipsei de lumină, putrezirea rădăcinilor datorită udării excesive şi consenilele. Pentru ca frunzele sa nu se mai îngălbenească, este recomandat că încăperile să fie bine aerisite în timpul iernii.
Beaucarnea recurvataeste o plantă ideală într-un interior modern. Pentru a-i crea un design original, plantaţi-o într-un vas larg şi mai putin adânc de ceramică , în maniera bonsailor şi acoperiţi substratul cu pietricele decorative. Va fi o schimbare mică, dar cu efecte mari. Veţi crea astfel un ornament plin de fantezie.Vă invităm sa vizualizaţi şi alte plante ornamentale de interior de la Garden Center Magnolia, în galeria noastră foto