magnolia.ro

Hortensia (Hydrangea)- plantare și îngrijire

12 Iunie 2020
Hortensia (Hydrangea)- plantare și îngrijire

Una dintre plantele ce ne trimit cu gândul la vară este hortensia. Fiind un arbust care înflorește de la începutul verii și până toamna târziu, hortensia (Hydrangea) merită să ocupe un loc special în grădina sau balconul fiecărui iubitor de plante cu flori.

În plus, hortensia este folosită de florari pentru conceperea buchetelor, alături de flori, cum ar fi: trandafirii roșii, orhideea sau freziile. Totodată, hortensia este extrem de apreciată  datorită varietății impresionante de culori, fiecare având o semnificație diferită.

Când se plantează hortensia din ghiveci în gradină

Recomandat este ca hortensiile să fie amplasate în zonele luminoase, dar nu foarte însorite. Hydrangea tolerează soarele de dimineață sau de la asfințit, dar nu suportă razele fierbinți de la orele amiezii. De aceea, cel mai bine este să fie plantată în partea de nord, în apropierea unui arbore (nu foarte aproape însă de acesta) sau în spaţiul dintre două clădiri, unde soarele ajunge la sol numai pentru o perioadă scurtă de timp.

Cea mai bună perioadă pentru plantarea hortensiilor din ghiveci în grădină este toamna sau primăvara devreme. Este esențial ca planta să apuce să-și formeze un sistem radicular puternic înainte de înflorire.

Ce mai trebuie știut este că hortensiile sunt sensibile la temperaturile scăzute, așa că exemplarele tinere au nevoie de protecție pe perioada iernilor geroase. Acoperirea bazei plantei cu un strat de mulci este cea mai simplă variantă

Dacă plantele sunt în ghiveci, nu plantate în grădină, va fi nevoie să le depozitați într-un loc ferit de îngheț.

 

Îngrijirea hortensiei în 3 pași simpli

Hortensia este o plantă frumoasă și populară, care necesită o atenție și îngrijire corespunzătoare pentru a crește sănătos și pentru a înflori abundent. Astfel, ținând cont de următoarele sfaturi, îi vei asigura plantei tale o viață îndelungată.

Ce sol preferă hortensiile

În ceea ce privește solul preferat de hortensii, acesta trebuie să fie bogat în materie organică. Deși sunt plante care iubesc umiditatea, nu suportă stagnarea apei, așa că trebuie să te asiguri că solul este bine drenat.

Un lucru interesant la hortensie este faptul ca nuanțele florilor sunt dictate de pH-ul solului. Pentru a avea flori roz, va trebui să transformi pământul în unul cu pH alcalin, iar pentru flori albastre, acesta va trebui să fie mai acid.

Udarea hortensiei

Numele Hydrangeei provine de la cuvântul „hydra” care în greacă înseamnă „apă”. Este, așadar, de la sine înțeles că hortensiile sunt mari iubitoare de apă. O grijă deosebită trebuie avută primăvara, în momentul în care apar mugurii florali. Dacă planta nu este hidratată corespunzător, s-ar putea să nu înflorească abundent. Și zilele caniculare din timpul verii pot fi problematice, așa că udă zilnic planta în această perioadă cu o cantitate moderată de apă. Un semn al udării excesive este înnegrirea funzelor.

Fertilizarea hortensiei

Fertilizarea nu se începe mai devreme de 2 luni de la plantarea hortensiei și nici nu trebuie exagerat cu îngrășământul. Dacă este plantată într-un sol bogat, două fertilizări pe an, una primăvara și una în iulie-august sunt suficiente. Folosește îngrășământ specific și respectă dozele recomandate.

Hortensiile au avantajul formei generoase și al cromaticii deosebite în care se găsesc: de la verde fistic, la roz, bleu, mov sau alb. Din acest motiv, nu sunt iubite doar ca plante de grădină, ci extrem de apreciate sunt și buchetele cu hortensii sau aranjamentele florale. Hortensiile sunt aproape nelipsite în aranjamentele de nuntă datorită aerului lor romantic.

În grădină, pe terasă, în balcon sau în vază, florile Hydrangeei sunt unele dintre cele mai frumoase flori de care ne putem bucura în sezonul cald.

 

 
Hortensia (Hydrangea)- plantare și îngrijireHortensia (Hydrangea)- plantare și îngrijireHortensia (Hydrangea)- plantare și îngrijireHortensia (Hydrangea)- plantare și îngrijire