magnolia.ro

Flori comestibile: bucuria privirii, dar şi a gustului

04 Martie 2016
Flori comestibile: bucuria privirii, dar şi a gustului

Ştiaţi că multe din florile recunoscute pentru calităţile lor ornamentale sunt şi comestibile, având numeroase proprietăţi terapeutice? Frumuseţea şi utilitatea se îmbină într-un mod absolut minunat. Fie că este vorba despre inflorescenţele speciilor floricole, arbustive sau arboricole, ele se pot consuma cu încredere atât timp cât sunt recoltate din spaţii ecologice, unde plantele sunt ferite de pesticide şi noxe.

Vă prezentăm câteva specii cu flori comestibile. Ele pot fi gătite, folosite în sosuri, salate, deserturi sau ceaiuri.

Panseluţele
Pe lângă aspectul foarte decorativ, panseluţele pot fi utilizate în salate de crudităţi sau pentru ornarea preparatelor dulci (prăjituri, îngheţată, salate de fructe). Au o aromă mentolată şi sunt bogate în vitaminele C şi A, fiind, aşadar şi un ajutor pentru întărirea sistemului imunitar.

Lavanda
Multă lume iubeşte lavanda pentru frumuseţea şi parfumul său. Produsele cosmetice cu lavandă sunt, de asemenea, foarte apreciate. Nu multă lume ştie însă că florile de lavandă se pot şi consuma. Jeleuri, îngheţată, fursecuri, salate sau ceaiuri, toate pot fi mai speciale cu ajutorul lavandei. Aroma şi culoarea deosebită, dar şi proprietăţile medicinale fac din lavandă o plantă pe care nu ar trebui să o neglijăm. Conţine vitamina A, fier şi calciu, având efecte benefice asupra sistemului nervos central.

Trandafirul
Trandafirii nu sunt doar romantici şi atractivi vizual, ci şi foarte gustoşi. Petalele se pot folosi în dulceţuri fine, şerbet sau sirop. De asemenea, infuziile făcute din petale de trandafiri pot fi folosite cu succes la deserturi şi produse de patiserie. Conţinutul de vitamina A, B,C, D,E, de zinc, calciu şi fier ajută la tratarea problemelor digestive, a răcelilor şi gripelor.

Limba mielului (Borago officinalis)
Este cunoscută drept plantă medicinală, însă capacitatea sa de a înfrumuseţa mâncărurile, dar şi de a da un gust special este mai puţin exploatată. Floarea este de culoare albastră şi are o aroma ce se aseamana cu cea a castravetelui şi un gust dulce-acrişor. Este ideală pentru ornarea preparatelor culinare.

Călţunaşul (Tropaeolum majus)

Tropaeolum majus este o plantă căţărătoare extrem de decorativă, dar poate decora chiar şi farfuriile. Se poate folosi în salate şi în sucuri, florile fiind bogate în vitamina C. Călţunaşul este un bun expectorant şi diuretic.

Florile de salcâm
Frumoşii ciorchini ai salcâmului pot fi consumaţi în salate, deserturi sau ca atare. Gustul dulce al florilor de salcâm este perfect pentru a aromatiza preparatele. Sunt, de asemenea, benefice pentru calmarea migrenelor şi în afecţiunile digestive. Durerile de gât pot fi ameliorate cu ajutorul ceaiului din flori de salcâm.

Crăiţele
Popularele crăiţe au o aromă de lămâie, putând fi utilizate în diverse preparate. Petalele crăiţelor sunt perfecte pentru a da un plus de culoare .

Liliacul

Parfumatul liliac poate fi folosit şi în bucătărie. Salatele sau deserturile pot fi aromatizate cu ajutorul florilor de liliac.

Acestea nu sunt singurele plante cu flori comestibile. Florile pomilor fructiferi, florile de bujor, gura leului, lalele, floarea soarelui, dovleac sau yucca sunt şi ele pe lista florilor comestibile. De ce să nu ne bucurăm şi de gustul şi sănătatea pe care ni le oferă aceste minunate flori?