magnolia.ro

Cum sa alegi un brad in ghiveci si ce poti face cu el dupa Craciun

08 Decembrie 2022
Cum sa alegi un brad in ghiveci si ce poti face cu el dupa Craciun

Crăciunul este aproape și, odată cu această sărbătoare, vine și momentul impodobirii bradului. În ultimii ani, peste tot în lume, brazii în ghiveci au devenit din ce în ce mai populari. Aceștia rezistă o perioadă mai lungă de timp și oferă un decor clasic de iarnă. Iată cum să alegi un brad în ghiveci, ce tipuri de brad sunt cele mai populare, cum îl îngrijești, dar și ce poți face cu bradul după Crăciun. 

Cum să alegi un brad în ghiveci

Pentru a te bucura mult timp de frumosul decor, este nevoie să știi cum alegi bradul în ghiveci. Strânge familia sau prietenii și mergeți împreună să alegeți bradul, această activitate poate fi la fel de relaxantă precum împodobitul. 

Acordă timp acestui proces și fii atent mai ales la ramurile bradului. Acestea ar trebui să fie verzi și ferme, pline de ace și cu o textură uniformă, fără afecțiuni de formă sau culoare. Dacă ramurile bradului nu sunt destul de puternice, acestea se pot usca în perioada imediat următoare. De asemenea, brazii sănătoși ar trebui să fie plini de ramuri și să aibă o formă piramidală. 

Tipuri de brad în ghiveci

Adesea speciile de conifere sunt percepute de oameni drept tipuri de brad, mai ales în ceea ce privește alegerea pomului de Crăciun. Astfel, pentru bradul din ghiveci de sărbători, puteți selecta din următoarele tipuri de conifere.

Bradul caucazian

Numit și brad Nordmann sau abies nordmanniana, acesta este în lume cel mai întâlnit pom de Crăciun. În România, acest brad este cultivat în scop decorativ, pe câmpie, deal și munte. Popularitatea sa se datorează frumuseții coroanei, aceasta pornește încă de la sol și capătă o formă piramidală bogată.

plantatie brad caucazian abies nordmanniana

Bradul argintiu

Bradul argintiu sau abies concolor este o specie rezistentă, ce poate suporta praful și fumul din marile orașe, însă este sensibil la alte substanțe poluante. De asemenea, acesta poate fi folosit ca pom de Crăciun, având o cromatică aparte. Bradul argintiu impresionează prin nuanța glaciară a acelor și prin forma rotundă a coroanei. 

brad argintiu conuri

Molidul albastru

Picea pungens Super Blue este un conifer rezistent, cu ace înțepătoare și o culoare albastru-argintiu. Acesta poate fi ales ca brad în ghiveci pentru sărbătorile de iarnă, fiind un element decorativ inedit, atât împodobit, cât și natural, plin de conuri perfect rotunde. Mai mult, este popular prin forma sa piramidală, fără a necesita tăiere. 

Îngrijirea bradului din ghiveci

Pentru a-i oferi bradului tău o durată lungă de viață, chiar și după Crăciun, trebuie să îl îngrijești atent pe perioada sărbătorilor. Iată care sunt cei mai importanți pași în îngrijirea bradului din ghiveci. 

ingrijire brad craciun in ghiveci

  1. Aclimatizarea bradului din ghiveci

Coniferele sunt iubitoare de temperatura scăzută și, odată aduse în casele oamenilor, acestea își pot pierde nuanța, începând să se usuce. Astfel, se recomandă aclimatizarea. Acest procedeu constă în faptul că, după achiziție, bradul este depozitat într-o cameră cu o temperatură intermediară. Mai exact, o terasă sau un balcon închis, un garaj, un loc cu o temperatură mai ridicată decât cea de afară, însă nu la fel de mare ca cea din interiorul casei. 

Se recomandă o perioadă de aclimatizare de o săptămână, iar în interior bradul poate fi ținut maximum 12 zile. 

  1. Udarea bradului din ghiveci

Secretul este să tratezi bradul asemenea unei plante de apartament, cu o udare moderată. Nu exagera cu cantitățile de apă, micul brad a trecut prin multe schimbări în ultima perioadă, iar rădăcinile pot fi afectate.

  1. Lumina pentru bradul din ghiveci

Bradul din ghiveci are nevoie de multă lumină și, de cele mai multe ori, lumina din interior nu va fi suficientă pentru rutina sa. Din acest motiv, nu recomandăm păstrarea brazilor naturali în case prea mult timp, iar amplasarea în interior ar trebui să fie lângă o fereastră. 

  1. Temperatura optimă pentru bradul în ghiveci

În mod evident, coniferele preferă spațiile reci, dar această condiție nu poate fi îndeplinită în interior. Astfel, bradul din ghiveci va aprecia o cameră aerisită constant și amplasamentul acestuia ar trebui să fie departe de o sursă directă de căldură, precum caloriferul.

 

Ce poți face cu bradul după Crăciun

De Crăciun, bucură-te de un brad natural superb în casă, iar apoi oferă-i o nouă viață în grădina ta. Dacă ai respectat condițiile de îngrijire pentru brad, acesta poate deveni noua plantă din grădina ta.

Iată cum poți planta bradul de Crăciun ! 

  1. Aclimatizarea bradului în ghiveci

Așa cum anterior bradul a avut nevoie de timp pentru a se obișnui cu schimbarea climatică, la fel se întâmplă și acum. Amplasează bradul din casă într-un loc cu o temperatură medie, precum garaj, balcon sau terasă închise și acordă-i timp. 

  1. Plantarea bradului din ghiveci

După Anul Nou, la primele raze ale soarelui ce vor dezgheța solul, poți începe plantarea bradului din ghiveci. 

Alege un loc luminos, sapă o groapă adâncă și lată, scoate bradul din ghiveci și amplasează-l în pământ. Acoperă groapa, presează și adaugă apă, poți adăuga și un fertilizator natural. 

  1. Acordă iubire bradului și după Crăciun

Deși bradul este popular pentru titlul de pom de Crăciun, acesta merită atenția ta pe toată perioada anului. La fel ca orice plantă din grădina ta, bradul are nevoie de timp și, bineînțeles, iubire. Udă bradul regulat și oferă-i grija de care are nevoie. 

 

Sperăm că sfaturile din acest articol te-au ajutat în alegerea bradului de Crăciun, dar și în îngrijirea și plantarea acestuia în grădină, după sărbători. 

 

Cum sa alegi un brad in ghiveci si ce poti face cu el dupa CraciunCum sa alegi un brad in ghiveci si ce poti face cu el dupa CraciunCum sa alegi un brad in ghiveci si ce poti face cu el dupa Craciun