magnolia.ro

Cum este aşteptat Moş Nicolae în alte ţări

05 Decembrie 2016
Cum este aşteptat Moş Nicolae în alte ţări

Legenda lui Moş Ncolae este răspândită în foarte multe părţi ale lumii, însă el este înfăţişat diferit şi sărbătorit în propriul fel de fiecare popor în parte. Deşi tradiţiile diferă, în fiecare ţară Sfântul Nicolae este întruchiparea dărniciei şi a dragostei faţă de oameni, dar mai ales faţă de copii.

Astfel, seara de 5 spre 6 decembrie este asociată cu primirea de cadouri, de multe ori într-un mod misterios, fără ca cineva să îl vadă cu adevărat pe Moş Nicolae.

În Germania, Sfântul Nicolae este înfăţişat drept un episcop, cu o barba lungă şi baston episcopal, care vine pe cal sau măgar, însă el nu se arată niciodată copiilor. Aceştia îşi pregătesc în aşteptarea lui ghetuţele şi îi scriu scrisori pe care le aşează într-o tavă sau în interiorul încălţămintei. De asemenea, pentru calul sau măgarul Sfântului Nicolae, copiii pregătesc morcovi.

Faptele bune ale copiilor sunt răsplătite cu dulciuri şi jucării, în timp ce copiii ce nu au fost cuminţi primesc în ghetuţe cartofi, nuiele sau cărbuni.

Tradiţia este asemănătoare şi în Franţa, unde copiii lasă pentru Moş Nicolae un pahar de vin, iar pentru măgăruşul său, morcovi şi zahăr. Îşi lasă ghetuţele în faţa şemineului şi cântă un cântec special pentru Moş Nicolae. În regiunile din estul Franţei, moşul vine alături de Pere Fouettard (Moş Nueluşă) care lasă nuieluşe pentru copiii mai puţin cuminţi.

În Danemarca, Moşul vine însoţit de reni şi de spiriduşi şi poartă cadourile într-un sac. Copiii îi aşteaptă pe spiriduşi cu budincă de orez şi cu lapte.

Se spune că în Olanda Moş Nicolae ajunge cu barca din Spania. Şi în Olanda există un însoţitor al moşului. Este vorba despre Zwarte Piet (Petru Cel Negru). El îl ajută pe Sfântul Nicolae să împartă darurile tuturor copiilor, însă cei ce nu au fost ascultători au teama că însoţitorul Moşului nu le va da cadourile.

Indiferent de particularităţile fiecrărei ţări, există, după cum se vede, o credinţă comună care spune că noaptea de 5 decembrie este dedicată dăruirii şi atenţiei pentru cei dragi, dar şi pentru cei în nevoie.

Şi în România cadourile de Moş Nicolae sunt o tradiţie respectată în fiecare casă. Copiii îşi lustruiesc ghetele şi scriu scrisori Moşului în care îşi exprimă dorinţele în ceea ce priveşte cadourile visate, urmând să fie răsplătiţi cu fructe, dulciuri şi jucării. Tradiţia nuieluşei este prezentă şi la noi, însă nu doar copiii neascultători o primesc, ci nuieluşa împodobită a devenit un simbol al acestei sărbători.

Mai recent, nici cei mari nu sunt uitaţi de Moş Nicolae, ci se obişnuieşte oferirea unor cadouri tuturor celor dragi, indiferent de vârstă. În plus, foarte multă lume poartă numele de Nicolae şi Nicoleta, având un motiv dublu de sărbătoare.

Pentru a le spune „La mulţi ani!” sărbătoriţilor şi pentru a da o mână de ajutor Moşului, am pregătit o mulţime de cadouri pe care le poţi dărui celor dragi. Atât copiii, cât şi cei mai mari se pot bucura cu acceaşi intensitate de această sărbătoare şi de daruri.

Comandă cadouri de Moş Nicolae, aranjamente cu flori sau coşuri cu bunătăţi pentru toate vârstele! Florăria Magnolia livrează cadoul ales în cel mai scurt timp, iar bucuria celor dragi îţi va demonstra că ai făcut o alegere bună.

Cum este aşteptat Moş Nicolae în alte ţăriCum este aşteptat Moş Nicolae în alte ţăriCum este aşteptat Moş Nicolae în alte ţăriCum este aşteptat Moş Nicolae în alte ţăriCum este aşteptat Moş Nicolae în alte ţăriCum este aşteptat Moş Nicolae în alte ţăriCum este aşteptat Moş Nicolae în alte ţăriCum este aşteptat Moş Nicolae în alte ţăriCum este aşteptat Moş Nicolae în alte ţăriCum este aşteptat Moş Nicolae în alte ţăriCum este aşteptat Moş Nicolae în alte ţăriCum este aşteptat Moş Nicolae în alte ţăriCum este aşteptat Moş Nicolae în alte ţăriCum este aşteptat Moş Nicolae în alte ţări