magnolia.ro

Ce se sarbatoreste pe 1 martie si care sunt cele mai potrivite cadouri pentru aceasta zi

24 Februarie 2022
Ce se sarbatoreste pe 1 martie si care sunt cele mai potrivite cadouri pentru aceasta zi

1 Martie reprezintă începutul primăverii calendaristice, iar în tradiția noastră această zi este cunoscută cu denumirea de Mărțișor. În 1 martie se celebrează renașterea naturii odată cu schimbarea anotimpurilor.

Originile sărbătorii mărțișorului nu sunt cunoscute exact, însă, conform studiilor etnologilor, este o sărbătoare strâns legată de tradițiile Anului Nou, sărbătorit în trecut la începutul lunii martie, fiind corelat cu ciclurile vegetative și astronomice.

Tradiția mărțișorului este prezentă nu doar la români, ci și la bulgarii și albanezii din Balcani, iar șnurul împletit este simbolul acestei sărbători.

Semnificația mărțișorului

Åžnurul împletit este, de fapt, mărțișorul autentic. La începuturile sale, mărțișorul nu avea atașate podoabe, ci era reprezentat doar de două fire împletite. Primele mărțișoare erau formate dintr-un fir alb și unul negru, cele două culori simbolizând împletirea iernii cu primăvara, a binelui cu răul, a întunericului cu lumina. Culorile mărțișorului s-au schimbat în alb și albastru, urmând ca de la începutul secolului al XIX-lea să se adopte culorile alb și roșu.

Mărțișorul semnifică înnoirea timpului, renașterea și iubirea. Pe parcurs, șnurului i s-au adăugat monede din argint sau din aur, iar modernitatea le-a transformat în mici bijuterii pe care cei care le primesc le poartă în piept.

Mărțișorul este considerat un talisman. Are rol de protecție și este purtat, în funcție de zona geografică, de către copii, femei sau bărbați. În marea majoritate a zonelor din țara noastră, el este oferit copiilor și femeilor, însă sunt și zone, precum Moldova, unde bărbății sunt cei care primesc mărțișoare.

În unele locuri, șnurul de mărțișor este legat la gâtul sau la mână copiilor în dimineața zilei de 1 martie și este purtat toată luna martie. La sfârșitul lunii, aceștia leagă șnurul într-un copac pentru a avea noroc și a fi protejați tot anul.

Azi este considerat simbolul primăverii, aducător de sănătate și energie și se spune că, pentru a-ți aduce noroc, el trebuie purtat toată luna martie.

Ce cadouri să oferi de Mărțișor

În zilele noastre, mărțișoarele au căpătat diferite forme, păstrându-se totuși semnificația din spatele gestului de a oferi un cadou în această zi și anume aceea de a dărui un simbol al primăverii purtător de noroc.

Printre cele mai populare cadouri care se oferă în această zi sunt florile. Buchete colorate cu flori de primăvară sau un aranjament parfumat accesorizat cu un șnur de mărțișor sunt daruri perfecte pentru această zi.

Vezi mai multe buchete de 1 martie și alege-l pe cel cu care vrei să urezi celor dragi „O primăvară frumoasă”.

Ce se sarbatoreste pe 1 martie si care sunt cele mai potrivite cadouri pentru aceasta ziCe se sarbatoreste pe 1 martie si care sunt cele mai potrivite cadouri pentru aceasta zi