magnolia.ro

Ce inseamna Dragobetele si cum se sarbatoreste

17 Februarie 2022
Ce inseamna Dragobetele si cum se sarbatoreste

Cine a fost Dragobete

Dragobetele este celebrat pe 24 februarie și reprezintă sărbătoarea românească a iubirii.

Etimologic, numele provine de la două cuvinte slave: „dragu” (care înseamnă drag) și „biti” (însemnând a fi). „Dragubiti” înseamnă așadar „a fi drag”. De-a lungul timpului, cuvântul a suferit transformări, ajungând să fie preluat pe teritoriul României ca „Drogobete”.

Despre Dragobete se spune că a fost fiul babei Dochia, un tânăr extrem de chipeș și pasional, fiind considerat cel care oficia în cer „nunta” tuturor animalelor. Ulterior, s-a considerat că el era și cel care lega relațiile între oameni. De aceea Dragobete este în tradiția populară ocrotitorul iubirii și cel care aduce noroc îndrăgostiților.

Cum se sărbătorește Dragobetele

În trecut, în lumea satului, Dragobetele era o sărbătoare în care tinerii se adunau și era prilej de a-și face publică iubirea sau de a lega noi relații.

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri care se respectau în această zi era mersul tinerilor în pădure în căutarea primelor flori de primăvară. Se spunea că cei care găsesc cele mai multe flori, vor avea noroc tot anul. Florile găsite se puneau la icoană până în ziua de Sânziene, când se aruncau într-o apă curgătoare.

Culesul florilor se continua cu un joc numit “zburătorit”. Fetele porneau în fugă spre sat, iar băieții încercau să le prindă și să le dea un sărut. Dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă, iar sărutul lor era considerat echivalent al logodnei și al începutului iubirii între cei doi.

În ziua de azi, Dragobetele a depășit barierele rurale, sărbătorindu-se peste tot în țară, însă obiceiurile au dispărut, fiind doar o altă ocazie cu care cei ce se iubesc pot să își facă daruri și declarații de iubire.

Florile sunt, totuși, elementele care au rămas peste ani prin simbolismul lor. Cei mai mulți îndrăgostiți profită de ziua de Dragobete pentru a-i oferi persoanei dragi un buchet de flori.

De la clasicii trandafiri, la parfumatele flori de primăvară care chiar amintesc de tradițiile din trecut, florile sunt cel mai delicat cadou prin care îți poți arăta iubirea. Vezi mai multe buchete de Dragobete și alege-l pe cel care crezi că-i va face inima să se tresară.

Ce inseamna Dragobetele si cum se sarbatoresteCe inseamna Dragobetele si cum se sarbatoreste