magnolia.ro

ARTA FLORALA ÎN CIVILIZAŢIILE ANTICE

30 Ianuarie 2013
ARTA FLORALA ÎN CIVILIZAŢIILE ANTICE
1. Perioada egipteană
        Informaţiile istorice ne dezvăluie importanţa artefeactelor,a picturilor murale şi a basoreliefurilor din perioada egipteană, precum şi faptul că florile tăiate erau folosite ca şi decoraţiuni. Egiptenii foloseau florile tăiate şi fructele într-o varietate de vaze. Florile ocupau o parte importantă în viaţa de zi cu zi, în special la organizarea evenimentelor, florile fiind folosite în ceremoniile religioase, în scopuri decorative pentru casă şi pentru ornamente personale.
        Arta florală a Egiptului era simplistă, dar foarte stilată. Florile de lotus sau de nufăr erau florile zeiţei egiptene Isis şi ca atare erau considerate sacre. Erau folosite de asemenea şi coroniţeleghirlandele şi colierele din flori.
2. Perioada greacă
        Florile şi petalele erau foarte des împrăştiate de-a lungul podelelelor în timpul festivalelor şi erau folosite pentru ghirlande de pus la gât şi coroniţe (considerate a fi simbolul fidelităţii şi credinţei, ele erau adesea dăruite la ocaziile speciale: în onoarea atleţilor, poeţilor, liderilor civili, soldaţilor victorioşi şi altor eroi). Ghirlandele de flori şi coroniţele erau purtate la nunţi şi erau folosite pentru decorarea interioarelor şi exteriorul casei, statuilor şi mormintelor. Coroniţele erau importante pentru stilul de viaţă al grecilor.
3. Perioada romană
        În timpul acestei perioade, ghirlandele de flori şi coronitele erau mai grele şi create într-un mod mai elaborat. Florile preferate de romani erau cele parfumate şi în culori deschise. Petalele şi bobocii de trandafiri erau împrăştiate cu generozitate pe mese la banchete, pe străzi şi lacuri în timpul ceremoniilor şi festivalelor. care se află la Muzeul Vatican. Acest aranjament floral conţine un amestec de trandafiri, anemone, lalele, garoafe, şi alte combinaţii încântătoare de culori şi forme. Aceasta e prima reprezentare a unui buchet cu flori naturale.
4. Perioada bizantină
        Stilurile florale din această perioadă sunt evidente în diferite mozaicuri ale perioadei bizantine. Simetria şi înălţimea sunt două trăsături principale ale acestui stil. Tradiţiile florale ale grecilor şi ale romanilor au continuat, însă ghirlanda de flori era altfel compusă. Adesea era compusă din benzi înguste de flori sau fructe, cărora li se adăuga un efect de spirală.
ARTA FLORALA ÎN CIVILIZAŢIILE ANTICE