magnolia.ro

Cum se schimba pamantul la orhidee. Ghid complet de la specialistii Magnolia

27 Aprilie 2023
Cum se schimba pamantul la orhidee. Ghid complet de la specialistii Magnolia

Orhideele sunt considerate unele dintre cele mai frumoase și spectaculoase flori. Odată înflorite, orhideele îți vor colora casa timp de câteva săptămâni sau chiar luni. Pentru a le asigura o creștere sănătoasă, este nevoie de o îngrijire corespunzătoare. În acest articol îți vom prezenta cum să alegi ghiveciul potrivit, cum se schimbă pământul la orhidee și alte câteva sfaturi de îngrijire. 

Ce fel de ghiveci trebuie la orhidee

Orhideele sunt flori frumoase și delicate care au nevoie de condiții de mediu specifice pentru a se dezvolta. Un factor important în menținerea orhideelor sănătoase este alegerea ghiveciului potrivit pentru ele. 

De obicei, orhideele au nevoie de ghivece care permit circulația aerului, realizate din plastic transparent sau din alte materiale precum teracota. În natură, rădăcinile orhideei sunt expuse la soare, iar vasele din plastic imită aceste condiții de mediu. În plus, este important să alegi un ghiveci cu găuri de drenaj, care vor permite scurgerea rapidă a apei. Altfel, rădăcinile nu rămân în contact cu apa prea mult timp și se evită putrezirea acestora. 

În ceea ce privește mărimea ghiveciului, acesta trebuie să fie puțin mai mai mare deci globul de rădăcină, pentru a permite plantei să se dezvolte sănătos. 

 

Cum se schimbă pământul la orhidee

Un al aspect esențial în îngrijirea orhideelor este pământul utilizat. Schimbarea solului pentru orhidee se face regulat și asigură dezvoltarea sănătoasă și de lungă durată a plantei. 

În primul rând, este important să afli de ce se schimbă pământul la orhidee. Aceste plante sunt epifite, ceea ce înseamnă că au o creștere accelerată pe alte plante, luând de la acestea substanțele hrănitoare necesare. Astfel, solul în care cresc orhideele imită condițiile din mediul lor natural. Odată cu trecerea timpului, pământul din ghiveci rămâne fără nutrienți sau este infestat cu dăunători. Deci, schimbarea solului este extrem de importantă pentru a oferi orhideei substanțe hrănitoare, pentru o creștere frumoasă și sănătoasă. 

Acum că ai aflat importanța acestui proces, iată când trebuie să schimbi pământul la orhidee. Cel mai bun moment este, de obicei, în lunile de primăvară sau de vară. Evită să schimbi solul în perioada de repaus (iarna) sau când planta este înflorită. Schimbarea solului în aceste perioade poate provoca stres platei, afectând dezvoltarea acesteia. 

Cu toate aceste informații utile, ești acum pregătit să schimbi pământul la orhidee. Iată câțiva pași simpli! 

  1. Alege ghiveciul potrivit! Așa cum a fost prezentat anterior, ai nevoie de un ghiveci puțin mai mare decât cel actual, cu găuri de drenaj în partea de jos.

  2. Hidratează noul amestec! Înainte de a adăuga noul amestec în ghiveci, lasă-l în apă timp de câteva ore pentru a te asigura că este hidratat corespunzător.

  3. Scoate orhideea din ghiveciul actual! Îndepărtează ușor orhideea din ghiveciul actual, având grijă să nu deteriorezi rădăcinile. 

  4. Taie rădăcinile deteriorate! Taie orice rădăcini deteriorate, maro sau putrezite cu foarfece curate și ascuțite. Rădăcinile sănătoase sunt ferme și albe sau verzi.

  5. Adaugă noul amestec pentru ghivece! Pune un strat din noul amestec pentru ghivece în partea de jos și poziționează orhideea în centru. Umple golurile din jurul rădăcinilor, apăsând ușor.

  6. Udă orhideea! După ce ai schimbat solul, udă bine orhideea și lăsă excesul de apă să se scurgă. Evită să pui apă pe frunze sau flori, deoarece acest proces poate duce la putrezire.

 

Alte sfaturi pentru îngrijirea orhideelor

Despre îngrijirea orhideei am mai prezentat în blogul anterior, acest proces fiind cheia succesului în lumea grădinăritului. Pentru a te bucura de o plantă frumoasă și sănătoasă, iată câteva sfaturi esențiale de îngrijire. 

  • Udarea - În general, orhideele trebuie udate o dată pe săptămână, dar cel mai bine este să verifici solul înainte de udare. Dacă solul este uscat la atingere, este timpul să uzi. Când vine vorba de udarea orhideelor, este foarte important să uzi doar rădăcinile deoarece udarea frunzelor le poate face să putrezească. 

  • Lumina - Majoritatea orhideelor au nevoie de lumină puternică, indirectă, lumina directă poate cauza arsuri ale frunzelor. Plasarea orhideelor în apropierea unei ferestre strălucitoare care primește lumină dimineața este ideală.

  • Temperatura - Orhideele preferă un interval de temperatură între 15-25 grade Celsius în timpul zilei și un interval de temperatură mai rece de 10-15 grade Celsius noaptea.

  • Umiditatea - Orhideele adoră umiditatea și se dezvoltă în medii cu 50-70% umiditate. 

 

 

Acum că ai aflat cum se schimbă pământul la orhidee, dar și câteva sfaturi esențiale pentru îngrijirea orhideei, fii sigur că te vei bucura de un decor floral colorat și parfumat foarte mult timp.