magnolia.ro

De ce este bine să porţi mărţişor în luna martie şi care sunt semnificaţiile şnurului alb-roşu

17 Februarie 2017
De ce este bine să porţi mărţişor în luna martie şi care sunt semnificaţiile şnurului alb-roşu

Prima zi din luna martie stă, pentru români şi nu numai, sub semnul mărţişorului, obiectul simbolic ce anunţă venirea primăverii.

Deşi în ultimul timp mărţişorul ia de cele mai multe ori forma unor bijuterii delicate, elementul simbolic ce s-a păstrat de-a lungul anilor este şnurul alb-roşu.

Semnificaţia şnurului de mărţişor

Şnurul împletit este, de fapt, mărţişorul autentic. La începuturile sale, mărţişorul nu avea ataşate podoabe, ci era reprezentat doar de două fire împletite. Primele mărţişoare erau formate dintr-un fir alb şi unul negru, cele două culori simbolizând împletirea iernii cu primăvara, a binelui cu răul, a întunericului cu lumina. Culorile mărţişorului s-au schimbat în alb şi albastru, urmând ca de la începutul secolului al XIX-lea să se adopte culorile alb şi roşu.

Mărţişorul semnifică înnoirea timpului, renaşterea şi iubirea. Pe parcurs, şnurului i s-au adăugat monede din argint sau din aur, iar modernitatea le-a transformat în mici bijuterii, mai mult sau mai puţin preţioase.

De ce să porţi mărţişor în luna martie?

Mărţişorul este considerat un talisman. Are rol de protecţie şi este purtat, în funcţie de zona geografică, de către copii, femei sau bărbaţi. În marea majoritate a zonelor din ţara noastră, el este oferit copiilor şi femeilor, însă sunt şi zone, precum Moldova, unde bărbăţii sunt cei care primesc mărţişoare.

În unele locuri, şnurul de mărţişor este legat la gâtul sau la mână copiilor în dimineaţa zilei de 1 martie şi este purtat toată luna martie. La sfârşitul lunii, aceştia leagă şnurul într-un copac pentru a avea noroc şi a fi feriţi de rele şi de deochi tot anul.

Azi este considerat simbolul primăverii, aducător de sănătate şi energie şi se spune că, pentru a-ţi aduce noroc, el trebuie purtat toată luna martie.

Pentru a le dărui celor dragi un semn de preţuire, nu uita să le trimiţi un mesaj de Mărţişor prin care să le doreşti o primăvară fericită. Florile noastre te vor ajuta să exprimi gândurile frumoase mult mai uşor.

Buchet-7-lalele-si-gypsophila-7                     Cosulet-de-martisor-1

Alege un buchet de flori sau un aranjament floral cu şnur de mărţişor şi bucură-i pe cei dragi în prima zi de primăvară. Avem o colecţie special creată pentru ca toți cei pe care îi iubeşti să se bucure din plin de luna Martie.

De ce este bine să porţi mărţişor în luna martie şi care sunt semnificaţiile şnurului alb-roşuDe ce este bine să porţi mărţişor în luna martie şi care sunt semnificaţiile şnurului alb-roşu